Spaniens Bodega Altanza


Här hittar man de finaste vinerna

riojaBRioja är Spaniens viktigaste vinregion. Den ligger utmed floden Ebro och sträcker sig från Sierra Cantabrias utlöpare över hundra kilometer österut i riktning mot Saragossa. Härifrån kommer Tempranillo, den viktigaste spanska druvsorten, som utmärker sig genom intensiv fruktarom och harmoniska tanniner. Den tjänar som bas för alla röda viner från denna region: traditionella Riojaviner mognar i små fat av fransk ek, som kallas barricas. De präglas av fina tanniner och livlig syra och kan lagras länge. Moderna Riojaviner är kraftiga och fruktiga, är försedda med tydliga rostaromer och har en djup färg, kännbara tanniner och en viskos kropp. Redan under renässansen försedde Riojas vinodlare sina fat med ett gemensamt varumärke, för att skydda sina berömda viner mot imitationer. Sedan 1650 finns det certifikat, som garanterar vinets kvalitet och redan 1787 organiserade vinodlarna sig i ett förbund. Genom detta intensiva kvalitetsarbete och det gemensamma varumärket blev Rioja den första D.O.Ca. regionen, Spaniens högsta kvalitetskategori.

Lojalitet mot terroir och kvalitet

riojaI slutet av 90-talet bestämde sig en grupp vinälskare för att grunda en ny bodega i Rioja. De döpte den till Bodega Altanza, som betyder lojalitet. De ville därmed betona sin samhörighet med odlingsområdets långa tradition. Deras viner blev snabbt berömda på grund av att de var prisvärda. Altanza står för en lyckad blandning av traditionella metoder och modern önologi. Vinets kvalitet imponerade redan från första början och Altanza hör numera till Riojas bästa producenter.

Kvalitetsgarantin:  “Reserva”

riojaCRioja är inte bara Tempranillos hemvist, utan hör också till pionjärerna när det gäller de spanska röda vinernas kvalitetsnormer. Kvalitetsstegen rättar sig efter hur länge vinet mognar i barriques. Ju bättre ett vin är, desto längre mognar det i de små ekfaten. De exakta D.O.Ca. föreskrifterna – „Denominación de Origen Califi cada“ – bestämmer hur länge vinerna måste mogna, innan vinodlarna får sälja dem. Ett Reserva måste mogna minst 36 månader, därav är 12 månader i fat obligatoriska.

Lealtanza Reserva Selección 2005

Rioja D.O.Ca.

92 Points – Robert Parker 2011

Redan den intensiva färgen, som påminner om svarta körsbär, gör att man kan ana hur tätt detta vin är. Ur glaset strömmar en fin doft av tränyanser och många mörka bär. I gommen känns detta Reserva mycket harmoniskt. Förutom mogen frukt och en kraftig kropp imponerar särskilt de mogna tanninerna. Vinet har mognat i barriques i hela 24 månader och sedan selekterats ännu en gång. Därefter fick denna selektion mogna ytterligare sex månader i ett stort träfat för att erhålla sin särskilda harmoni.

Denna Reserva Seleccion passar framför allt till mera intensiva maträtter, t.ex. kraftig ost, oxkött, lamm eller grillad iberico gris.

Lealtanzahk

Lealtanza i trälåda


| , , ,Lämna ett svar: