Governo all’Uso Toscano – Ett ovanligt aromatiskt vin från Chianti


Facebook 1 Governo 470x470 300x300

Governo all’Uso Toscano kallas den unika metod som vinodlarna i Chianti använder sedan 200 år för att ge sina viner det lilla extra. Den uppfanns av Bettino Ricasoli, som även introducerade och fastställde ”receptet” på Chianti Classico.

Vid framställningen av en governo låter man cirka 10 procent av druvorna torka innan de pressas. Saften från de här druvorna blir extra intensiv och koncentrerad – även i färgen. Därför får en governo ofta en märkbart tätare färg än andra rödviner. Musten från de torkade druvorna tillsätts i det redan jästa vinet först efter flera veckor, vilket startar en andra jäsning. Detta sker oftast i december, tre månader efter skörden. Därefter får vinet jäsa på ekfat. Resultatet är mycket fruktiga och uttrycksfulla viner med aromer av russin och en lätt kryddighet.

Sangiovese

Scanto Keller Barriques 01 300x225

Förebild för viner i grannregioner

Det här speciella förfarandet har spridit sig även till andra vinmärken och till Umbrien, där det ofta användas för den vita druvsorten Verdicchio. Den är av naturen en aning bitter, vilket tack vare Governo-metoden balanseras av en något intensivare, sötare arom. 

Idag är den här traditionella vintypen en äkta chiantisk raritet som nyligen återupptäckts. En bidragande faktor till detta är familjen Bernabei, som har stått för kvalitet från regionen sedan början av 1800-talet. På vingården Scarànto i Chianti Classico framställer Matteo Bernabei Governo all’Uso Toscana av druvsorterna Merlot och Sangiovese. Ett mycket runt och uttrycksfullt vin med bra struktur som är väl värt att upptäckas!


| , ,Lämna ett svar: