Cairanne – Uppstickarkommun i Rhônedalen!


Domaine Grange Marcellin syrah Cairanne village 300x225

Domaine Grange Marcellin, byn Cairanne.

 

Familjen Colombets vingård Domaine Grange Marcellin ligger i hjärtat av regionen Cairanne. Sedan 2016 kan den lilla kommunen officiellt och stolt skriva ut sitt namn på vinetiketterna. Därmed är man i gott sällskap med ett fåtal andra orter som Châteauneuf-du-Pape eller Hermitage. Det betyder nämligen att man håller den högsta kvalitetsnivån i Rhône. Vinodlarna från Cairanne har idag ”Cru”-status!

Årgång 2015 kom visserligen innan Cairanne officiellt uppnått den högsta kvalitetsnivån i Rhône, men även vinerna av denna årgång håller givetvis högsta kvalitet. Under många årtionden har de lokala vinodlarna investerat i sina odlingar och oförtrutet slitit på vinbergen. Nu har de fått utdelning i form av kvalitetsbeteckningar och förstklassiga viner!

År 2015 var dessutom ett mycket bra år för vinodling- en i Frankrike och framför allt i Rhône. Till Réserve des Hospitaliers har Colombets uteslutande valt ut de bästa faten.

 

Frankreich Rhone iSt 671431366 300x285

Cru Klassifizierung Pyramide 300x267

 

 

Domaine Grange Marcellin – vinodlare i fyra generationer

Från generation till generation har familjen Colombet fört vidare sin passion och kunskap om vin. Deras lilla vingård omfattar endast 21 hektar, men ligger i den bäs- ta terroiren i Cairanne med jordar av vit lera och kalk. I denna terroir får vinerna en särskild ness och en lätt och livlig karaktär. På Grange Marcellin framställs ljuvli- ga viner av de typiska rhônedruvorna syrah, grenache, mourvèdre och carignan. Familjen Colombet och deras vinkonst har utan tvekan påverkat kommunens utnämning till ”Cru”-område!

 

Domaine Grange Marcellin bulding and vine 300x225

Vinrankor hos Domaine Grange Marcellin.

 

14081375C02B2D01D300 143x300Cairanne Réserve des Hospitaliers 2015 Côtes du Rhône Villages AOP

Från numera Cru-klassade Cairanne kommer detta vackert rubinröda vin. Réserve des Hospitaliers är ett fruktig vin med inslag av torkade örter och kryddor. Upplevelsen i gommen är balanserad, rund och har- monisk. Ett utsökt vin lagrat på noga utvalda kvalitetsfat. En klassiker i högsta klassen från sydligaste Rhône.


| , , , , ,Lämna ett svar: