Majestätiskt Recompagno Primitivo Riserva – från primitivodruvans vagga!


TWI Recompagno Primitivo 2019 Instagram NL1 1080x1080px2 300x300

Kraft och närvaro från Manduriens ”Terra Rossa“ – Ett ”kungligt“ riserva

Vår syditalienska nyhet Recompagno – ”kungens kompanjon“ – lever upp till sitt namn. Etiketten med en ridande kung på flaskan säger allt. Det är ett ovanligt fylligt och kraftfullt vin med en imponerande aromrikedom.

En riserva som mognat länge i vinkällaren. För att uppnå riservakvalitet ska ett vin lagras i minst 24 månader, varav minst 9 månader på träfat. Recompagno har lagrats ytterligare ett år och når marknaden först nu. Under tre år har det utvecklat en enorm intensitet och fruktighet. Viner av denna kvalitet är svåra att hitta. Inte minst till ett så bra pris!

 

Torrevento står för det bästa av Apulien

Torrevento har ett gott rykte i vinvärlden. Företaget bär stolt Apuliens symbol, det åttakantiga slottet Castel del Monte, i sin logotyp och framställer förstklassiga viner som är typiska för Apulien. All produktion sker med omtanke om miljön och regionens resurser. Torrevento är ”en föregångare inom hållbarhet för denominationen Castel del Monte“ (Gambero Rosso)

 

Mandurien är primitivodruvans vagga

Den bästa regionen för druvsorten primitivo är det lilla DOC-området Primitivo di Manduria. På insidan av halvön Salento, klacken på den italienska ”stöveln“, finns perfekta förutsättningar för aromrika och saftiga viner. Till skillnad från det flacka Apulien är landskapet i Mandurien backigt och vinodlingarna är perfekt placerade i förhållande till solen.

Vinstockarnas rötter är djupt förankrade i den berömda röda jorden ”terra rossa”. Den ler- och kalkrika jorden i Syditalien är näringsrik och lagrar vatten effektivt. Dess orangeröda färg har också inspirerat till etiketten på Recompagno.

Under dagarna är det enormt hett i Mandurien. De små, saftiga primitivodruvorna mognar därför tidigt och skördas ”primo“ – dvs. först. Under nätterna är det betydligt svalare och växelspelet mellan hetta och svalka gynnar druvorna som mognar med stor finess. Något som lyser igenom i detta kungliga primitivo riserva från Mandurien.

Bakom de framgångsrika Torrevento-vinerna står den erfarne vinmakaren Leonardo Palumbo. Enligt Monica Larner, italiensk vinkritiker för Robert Parkers Wine Advocate, har han skapat några av ”ikonerna från Castel del Monte-regionen“. Recompagno är just ett sådant mästerverk!

Skärmavbild 2019 11 25 kl. 16.45.51 300x300

 

Recampagno Primitivo Riserva 2016
Primitivo di Manduria DOC 

Pris: 159 kr

Artikel-nr.: 219575

 

I Recompagno Di Manduria Riserva 16 NEU frontal MAT 5573234 81x300


| , , , ,Lämna ett svar: