barrique


Barrique – vad är det och hur påverkar det vinet?

27 July, 2016 | , | 0 comments

Nu doftar det återigen av ädelträ i Europas vinkällare. Från mitten av 1950-talet valde många vinodlare att överge träfaten för ståltankar och rensade effektivt ut alla små ekfat, s.k. barrique, ur vinkällarna. Sedan 1980-talet har vindarna vänt och barriquefaten har fått en ny renässans. De tillför vinet en särskild komplexitet och är idag närmast obligatoriska Läs mer…


Vad är barrique?

23 September, 2014 | , , , , , | 0 comments

Barrique är ett fackuttryck för en metod att lagra vitt eller rött vin som blivit allt populärare under de senaste åren. Barrique är den mest använda typen av ekfat för lagring av kvalitetsvin. De rymmer vanligen 225 till 228 liter, dvs. de är små fat som påverkar vinet starkare än större fat på grund av Läs mer…


Ett träfat är mer än bara en behållare (1/2)

30 July, 2012 | , , , , , | 1 comment

Hur fungerar egentligen ett träfat? Det består av två tunnbottnar och störarna, som är något konvext böjda och därmed ger fatet den typiska kupiga formen. Störarna hålls på plats med hjälp av varmförzinkade bågar av metall. Fatets moderna filosofi I motsats till förr anpassas idag fatets storlek och träslaget mycket noga till vinet. De senaste Läs mer…