druvor


Vinskola del 6 – Druvkunskap rödvinsdruvor

22 May, 2015 | , , , , , , , , , , , | 0 comments

Idag odlas det fler blå druvor än vita druvor i världen trots att vitt vin är mer populärt. Det går nämligen inte att ställa om produktionen från rött till vitt vin efter eget godtycke. Vita viner behöver en högre syranivå och därför är det viktigt att syran bevaras i druvorna. Det lyckas bäst i gränstrakterna Läs mer…


Vinskola del 4: Druvkunskap – vinrankorna

23 April, 2015 | , , , , , | 0 comments

Som få andra kulturväxter har vinrankor en förmåga att växa och frodas även i de mest näringsfattiga och magra jordarna. Vinrankans överlevnadskraft kommer ur dess rotsystem med rötter som går djupare i marken än hos de flesta andra växter. Där på djupet hittar vinrankan vatten, mineraler och kväve som saknas i de övre jordlagren. Den Läs mer…


Vinskola del 3: Druvkunskap & druvorna

10 April, 2015 | , , , , , , | 0 comments

På varje druvklase hänger mellan 50 och 150 druvor, beroende på sorten. Men det är inte antalet druvor som är avgörande för vinets kvalitet, utan deras beskaffenhet. Druvor som används för vinframställning skiljer sig normalt från de vanliga bordsdruvorna. De är mindre och mer tättsittande. De små vindruvorna har relativt lite fruktkött men desto mer Läs mer…


Historien om Pommery Brut

22 October, 2014 | , , , , , | 0 comments

När vi idag beställer ett glas champagne någonstans i världen får vi automatiskt det eleganta mousserande vinet i en torr variant, en s.k. brut. Servitören förutsätter att det är så vi vill ha det. Torr champagne har länge varit den föredragna smakriktningen. Men det var inte alltid så. Under den första hälften av 1800-talet framställdes Läs mer…