frankrike


Barrique – vad är det och hur påverkar det vinet?

27 July, 2016 | , | 0 comments

Nu doftar det återigen av ädelträ i Europas vinkällare. Från mitten av 1950-talet valde många vinodlare att överge träfaten för ståltankar och rensade effektivt ut alla små ekfat, s.k. barrique, ur vinkällarna. Sedan 1980-talet har vindarna vänt och barriquefaten har fått en ny renässans. De tillför vinet en särskild komplexitet och är idag närmast obligatoriska Läs mer…


Frankrike – 800 000 hektar av enastående viner

15 March, 2016 | , , , , , , , , | 0 comments

Få vinländer kan visa upp en lika stor mångfald som vinets moderland Frankrike. Över 68 500 vinproducenter framställer allt från enkla bistroviner till enastående Bordeauxviner som i det närmaste saknar motstycke. Tre officiella kvalitetsnivåer tillämpas: Vin de France står för enkla bordsviner, IGP (Indication Géographique Protégée) för lantviner med regional prägel och AOP (Appellation d’Origine Protegée) Läs mer…


Châteauneuf-du-Pape Hem för storslagna franska rödviner

13 November, 2015 | , , , | 0 comments

  Hem för storslagna franska rödvinerAppellationen Châteauneuf-du-Pape har ett namn så välklingande att man knappast kan undgå att lägga det på minnet. Den lilla byn Châteauneuf-du-  Pape i södra Rhône är ursprungsort för några av Frankrikes bästa rödviner. Området som ofta förkortas till C9dP omfattar bara drygt 3 287 hektar.  Inom det här lilla området Läs mer…


140 år av Pommery Brut

23 April, 2015 | , , , | 0 comments

Historien om den torra champagnen När vi idag beställer ett glas champagne någonstans i världen får vi automatiskt det eleganta mousserande vinet i en torr variant, en s.k. brut. Servitören förutsätter att det är så vi vill ha det. Torr champagne har länge varit den föredragna smakriktningen. Men det var inte alltid så. Under den Läs mer…


Bonjour fondue!

02 February, 2015 | , , , , | 0 comments

Vinter och kallt. Vad passar då inte bättre än en värmande ostfondu och en väl kyld chardonnay. Ostfondue är en härlig rätt.  Förutom att det smakar underbart gott  är att man just kan sitta länge vid bordet, låta grytan puttra, sippa på ett vin och småprata i timmar. Vi rekommenderar speciellt: Monte Vallon, Chardonnay     Läs mer…


Mytomspunna Bourgogne

16 September, 2014 | , , , , , , , , , , , , | 0 comments

Chardonnay – champion bland vita viner Få vinområden i världen är lika starkt förknippade med förväntningar och fördomar som Borgougne. Och ingen annan stans är gränsen mellan storhet och banalitet så hårfin. Än idag märks effekterna av lagsystemet som kejsar Napoleon införde på sin tid. Codé Napoleon gav alla arvingar samma rättigheter och det ledde Läs mer…


Månadens vin i september: Riesling Cattin Frères

02 September, 2014 | , , , , | 0 comments

Får vi presentera Månadens vin? Det är en Riesling från Alsace och från årgången 2013. Det är ett lätt vitt vin med en intensiv doft och med en tydlig Riesling-karaktär. Vi rekommenderar Cattin Frères!  


Om du gillar fisk har vi det rätta vinet!

01 September, 2014 | , , , , , | 1 comment

I september vill vi rekommendera ett vitt vin även om hösten står inför dörren och ett glas med röda droppar känns lockande. Men om du gillar fisk tycker vi att det här är ett vin som passar. En Riesling från Alsace, Cattin Frères. Ett friskt och ungt vin.  


Månadens vin Domaine Georges Bertrand 2011

20 August, 2014 | , , , , | 1 comment

Månadens vin kommer från Corbières i Frankrike. Domaine Georges Bertrand  är ett vin från 2011 och från familjen Bertrand. Det här är en cuvée som vi endast har i begränsad mängd så passa på innan det tar slut. Vinet har mycket kraft och arom men är samtidigt harmoniskt och lent. Passar självklart utmärkt till sydfranska rätter.   Läs mer…


Champagne – en doft av lyx och glamour

12 May, 2014 | , , , , , , , , , , , , , , | 0 comments

  Champagne är ett fenomen i vinvärlden. I den här regionen har man lyckats skapa en produkt med en oöverträffad glamourfaktor som sedan århundraden fascinerar människor världen över. Det är ett konststycke i sig. Men man har dessutom gjort det i en region med svalt klimat och riklig nederbörd som egentligen inte lämpar sig för Läs mer…