Italienska viner

Italienska viner som Amarone, Ripasso, Barolo, Chianti, etc.


Sessantina Rosato inviger årets rosésäsong!

31 mars, 2017 | , , , | 0 comments

Sommarfriskt rosé från Syditalien Mauro di Maggio och hans team på Cantine San Marzano har skapat något mycket speciellt med Sessantina Rosato. Vinet framställs av samma druvor som det populära, intensivt fruktiga rödvinet Sessantina Primitivo. Skillnaden är att musten endast vilar en kort tid på skalen efter den första pressningen. Därigenom utvecklas de typiska aromerna, Läs mer…


2015 är vinårets Rolls Royce

30 mars, 2017 | , , , , , | 0 comments

Vinproducenter världen över är eniga om att 2015 var ett extraordinärt vinår med stor potential att bli ännu bättre vid lagring. När det talas om bra vinår och årgångar är det ofta resultatet av ett specifikt klimat. The Wine Company reder ut vad som utmärker sig för just 2015 och vilka faktorer som spelar in för ett bra vinår.


”It was a very good year” – ett Sinatra-år inom europeisk vinodling

17 mars, 2017 | , , , , , , | 0 comments

Det är vinkritikens Grande Dame Jancis Robinson som använder Sinatras berömda låttitel för att beskriva vinåret 2015. Vinproducenter över hela Europa är överens om att 2015 var ett ovanligt bra år med potential att bli ännu bättre i källarna. Det faktum att alla är så rörande överens är unikt. Ett vanligt år skiljer sig klimatet och Läs mer…


Från 1500-talet till idag – framgångssagan Allegrini

25 januari, 2017 | , , , , | 0 comments

Vinambassadör i Veneto sedan 1500-talet Historien om Veneto är nära förknippad med historien om vinproducenten Allegrini. I fem hundra år har de varit en av de ledande familjerna i regionen. I generation efter generation har de bedrivit vinodling – och samlat på sig en ovärderlig skatt av erfarenhet. Mannen som lade grunden för dagens goda Läs mer…


Marchesi Antinori – En unik vinfamilj

13 januari, 2017 | , | 0 comments

Ett samtal om Marchesi Antinori handlar om en vinfamilj med en storslagen historia. Familjen Antinori har haft en enorm betydelse för den italienska vinodlingen och har en imponerande meritförteckning även internationellt. Deras vinhistoria sträcker sig minst 600 år bakåt i tiden. På senare år har vinhuset under ledning av Marchesi Piero Antinori genomgått en enorm Läs mer…


Topproducent i Chianti – Castello d’Albola

14 september, 2016 | , , , | 0 comments

Berömd vingård med spännande historia Castello d’Albola och dess vinberg i hjärtat av regionen Chianti Classio har hyst många berömda furstar och prinsar genom seklen. Redan under etruskernas tid odlades vin här. Från 1500-talet och framåt stod vingården högt i kurs bland Florens adelsfamiljer. Utveckling under 1700-talet Den imponerande byggnaden med sitt kapell uppfördes under Läs mer…


Nero d’Avola – Inhemsk druvsort på uppåtgående

31 augusti, 2016 | , , | 1 comment

Sicilien är ett av de största och viktigaste vindistrikten i Italien. Här odlas idag vin på ca 128 000 hektar. Runt 75 % av vinodlingarna upptas av vitvinsdruvor, vilket framförallt kan förklaras med att vitvinsdruvor var den viktigaste komponenten i Siciliens berömda marsalavin. Det söta starkvinet marsala var oerhört populärt i flera sekel. Framförallt engelsmännen drack det Läs mer…


Röda och italienska viner överlägset populärast

15 februari, 2016 | , , , , | 0 comments

​Tre av fyra viner som säljs hos The Wine Company är röda, och det är i synnerhet italienska viner på druvan Sangiovese som är särskilt populära. Intresset för vin och främst röda viner är stort bland svenska nätvinsbeställare. The Wine Company har tagit fasta på detta och valt ut intressant information om drycken, en lista över tio fakta om vin, samt ger de bästa tipsen på röda viner.


Amarone och Ripasso, specialiteter från Valpolicella

18 januari, 2016 | , , , , | 0 comments

Amarone – torkade druvor ger fantastiska aromer Den uppfanns i Valpolicella och många har försökt att efterlikna den genom åren. Vi syftar givetvis på Appassimentometoden för att framställa Amarone. Efter skörd väljs de bästa druvorna ut och torkas på särskilda träställningar eller halmmattor i väl ventilerade hallar under fyra till sex månader. Under den långsamma Läs mer…


Cuvée från Italiens kultförklarade vinhus Ricasoli!

08 januari, 2016 | , , , | 0 comments

Vinhistoria i Toscanas böljande kullar: Barone Ricasoli på Castello di Brolio Castello di Brolio vid Gaiole har varit i familjen Ricasolis ägo sedan 1141 och sedan dess har familjen bedrivit vinodling på kullarna runt kastellet. Under 1800-talet kom en av släktens män att prägla utvecklingen i hela regionen. Baron Bettino Ricasoli var en av de första vinodlarna som arbetade med naturvetenskapliga metoder. Hans mål Läs mer…