Nebbiolo

Italiensk druvsorten Nebbiolo find bland annat i Barolo.


Vinskola del 6 – Druvkunskap rödvinsdruvor

22 maj, 2015 | , , , , , , , , , , , | 0 comments

Idag odlas det fler blå druvor än vita druvor i världen trots att vitt vin är mer populärt. Det går nämligen inte att ställa om produktionen från rött till vitt vin efter eget godtycke. Vita viner behöver en högre syranivå och därför är det viktigt att syran bevaras i druvorna. Det lyckas bäst i gränstrakterna Läs mer…


Gavi – mineralisk och frisk piemontare

13 augusti, 2014 | , , , , , , , , | 0 comments

I det nordvästra hörnet av Italien hittar vi regionen Piemonte. Området runt huvudstaden Turin upptar ca 55 000 hektar och är därmed ett av de största vinområdena i Italien. Regionen har en lång tradition av att producera namnkunniga kvalitetsviner, men det finns fortfarande många oupptäckta skatter. Bara en bråkdel av de över hundra inhemska druvsorterna Läs mer…


Piemonte ett av de vackraste vinlandskapen

20 december, 2013 | , , , , , , , , , , , , , , , , , | 0 comments

Piemonte är nog ett av de vackraste vinlandskapen i hela Italien. Det högt belägna vindistriktet på Alpernas sydsida är hem åt legendariska viner som Barolo och Barbaresco, åt tryffel och färsk pasta, åt medeltida byar, borgar, gods, slott och den historiska staden Turin. Den lokala gastronomin och vinkulturen är dynamisk och levande samtidigt som man Läs mer…


Druvsort Nebbiolo

30 september, 2011 | , , | 0 comments

Ur Nebbiolo pressar man Barolo och Barbaresco. Barolo kallas med rätta för “Konungarnas vin“. Odling Flera försök att odla Nebbiolo utanför Piemonte har misslyckats. Förmodligen visar  även namnet att vinet har en förkärlek till områdets speciella klimat: «Nebbia» betyder dimma och man tror att den sent mognande Nebbioladruvan trivs bäst där den första morgondimman bildas. Läs mer…


Visst funkar vin till midsommarmaten!

22 juni, 2011 | , , , , , , | 1 comment

Snart är det midsommar och för många är det då givet med en midsommarlunch enligt traditionens alla regler. De som inte tycker om öl och kanske tycker snaps är för starkt så pass tidigt på dagen blir ofta lämnade åt sitt öde – sill är som bekant ofta knepigt att matcha med rätt vin. Därför Läs mer…


Vad är Tanniner?

22 februari, 2011 | , , , , , , , , , | 4 comments

Vinets själ Tanniner, som även kallas garvämnen, är en viktig beståndsdel i röda viners smak. På sätt och vis kan man säga att de är vinets själ och ryggrad. Tanninerna finns i druvskalen och inte i druvans saft. Under vinets jäsning utvinns tanninerna och färgämnen (precis som färgämnen tillhör tanniner gruppen fenoler) ur skalen. Ett Läs mer…