Österrikes vinvärld: Bland grüner veltliner, ekologisk odling och unga vilda vinmakare Österrike och vin. Vad är det första du tänker på när du hör de orden tillsammans? Grüner veltliner säger många. Och mer då? Kanske även Wachau, landets mest kända vinregion. Men hur är det med zweigelt? Låter det bekant? Eller blaufränkisch, i Tyskland även känd som lemberger. Läs mer…
2017 har det som krävs för att bli Tysklands nästa stora lilla årgång. Stor eftersom de viner som hittills tappats upp i samtliga vinregioner är mycket uttrycksfulla och komplexa. Men samtidigt en liten årgång sett till de producerade volymerna. En sak är dock säker: Det var ingen enkel årgång, trots att allt började så bra. Man hade Läs mer…
Den nya vinstilen i USA:s Golden State Radion spelar Californication med Red Hot Chili Peppers när du stänger av luftkonditioneringen, vevar ner fönstret och låter armbågen vila i fönstret för en stund. Turen från Mendocino i riktning mot San Francisco längs med Stillahavskusten måste bara njutas, som så mycket annat i Kalifornien. De säger att Läs mer…
Victoria Lergenmüller är en producent ”vars viner man dricker med största behag och stigande begeistring” skrev Falstaff Magazine och utsåg henne till ”Årets nykomling 2016”. Gault & Millau omnämner hennes vingård St. Annaberg som en ”boutique winery” och tilldelar den en druva. Sankt Annaberg är den högst belägna vingården i Pfalz och har funnits i familjen Lergenmüllers Läs mer…
Det är vinkritikens Grande Dame Jancis Robinson som använder Sinatras berömda låttitel för att beskriva vinåret 2015. Vinproducenter över hela Europa är överens om att 2015 var ett ovanligt bra år med potential att bli ännu bättre i källarna. Det faktum att alla är så rörande överens är unikt. Ett vanligt år skiljer sig klimatet och Läs mer…
När det kommer till flod- och havsfisk finns det många idealiska kombinationer. Men det kan också bli mindre bra om de två kombineras på fel sätt. Tänk därför noga igenom vilket vin du serverar till just din fiskrätt. Ett viktigt hänsynstagande är tillagningsmetoden. Pocherad fisk får till exempel helt andra aromer än grillad fisk. En annan Läs mer…
Champagne – från källare till fat Méthode champenoise Vad skiljer en champagne från andra mousserande vin? Kanske har du ställt dig den frågan ibland. Svaret hittar du här. Champagne framställs uteslutande av druvor från regionen Champagne. Dessutom föreskriver lagen att endast sorterna chardonnay, pinot noir och pinot meunier får användas. Blandningsförhållandet mellan druvorna är däremot helt upp till källarmästaren. Druvorna skördas för hand Läs mer…
Idag odlas det fler blå druvor än vita druvor i världen trots att vitt vin är mer populärt. Det går nämligen inte att ställa om produktionen från rött till vitt vin efter eget godtycke. Vita viner behöver en högre syranivå och därför är det viktigt att syran bevaras i druvorna. Det lyckas bäst i gränstrakterna Läs mer…
Champagne är ett fenomen i vinvärlden. I den här regionen har man lyckats skapa en produkt med en oöverträffad glamourfaktor som sedan århundraden fascinerar människor världen över. Det är ett konststycke i sig. Men man har dessutom gjort det i en region med svalt klimat och riklig nederbörd som egentligen inte lämpar sig för Läs mer…
Den legendariska adelsdynastin sätter nya standarder för Österrikes vinodling. Innovation är tradition Namnet Esterházy har i många århundraden varit förknippat med vinkulturen i Burgenland. Den moderna vinodlingen i denna region började år 1758. För första gången planteras Pinot-Noir-druvor från Bourgogne på de vinberg som till hör fursten Esterházy. Dessutom engageras en fransk oenolog, för att Läs mer…