rosévin


Rosé – lättsamhet och njutning för alla sinnen!

11 July, 2018 | , , , , | 0 comments

  Sommaren fortsätter med efterlängtad sol och värme. I parker och på uteserveringar samlas glada människor som vill njuta av solen. Hemma dukar vi upp våra måltider på terrassen och bjuder in vännerna att äta tillsammans med oss. Vad passar bättre en ljuv sommardag än ett svalkande rosé med en lätt pärlande struktur och en Läs mer…


Solklara viner till sommarens mat!

11 June, 2018 | , , , , , , | 0 comments

Den efterlängtade värmen är äntligen här. I samband med det plockas grillen fram och vinterns tunga mat byts ut mot knytkalas, grillbufféer och fräscha sallader. Haloumi, fisk och grönsaker är populära val under sommarens middagar. Maten är given, men vad ska serveras i glasen? Här är The Wine Companys sommelier Linda Sorby bästa vintips till sommarens matklassiker.


Hur väljer man vin till lax?

16 May, 2018 | , , , , , , , , , | 0 comments

Lax har funnits i flera tusen år i Östersjön och historiskt har ett 80-tal vildlaxförande vattendrag funnits i Östersjöområdet. På 1980-talet hade dessa reducerats till 30 stycken och inskränkningen har fortsatt till dagens 16 stycken laxförande vattendrag. Av dessa ligger 90 procent i norra Sverige. Orsakerna bakom detta är timmerflottning, skogsbruk och kraftverk. Lax var Läs mer…


The Wine Companys sommelier tipsar: Så kombineras måltiden med rosévin

04 April, 2018 | , , , , , , | 0 comments

Ljusare dagar, fåglar som kvittrar och restauranger som börjat damma av sina uteserveringar. Efter en rekordkall vinter med sibirisk kyla har flera vårtecken börjat visa sig. Inför årets stora rosésäsong presenterar The Wine Company fyra viner som passar utmärkt till våren- och sommarens alla måltider.


Kartläggning från The Wine Company: Här är de vanligaste – och knasigaste – frågorna om vin

31 May, 2017 | , , , , , , , , , , | 0 comments

Kan ni lova att vinet jag just beställde är gott? Om jag sodastreamar mitt vita vin, blir det Cava då? Har ni tysk Champagne? Det är överraskande men inte helt ovanliga frågor som svenskarna undrar om vin. Den onlinebaserade vinshopen The Wine Company har djupdykt i sitt kundtjänstarkiv och kartlagt de vanligaste, men också mest annorlunda och roligaste frågorna bland svenska vinkonusmenter.


Hur gör man rosévin?

19 May, 2017 | , , , | 0 comments

JORDGUBBAR, KÖRSBÄR OCH EN ÄNGELS VÅRKYSS… Textraden är hämtad ur låten Summerwine, där Nancy Sinatra med sitt sommarvin förför Lee Hazlewood och sedan drar med hans silversporrar och futtiga dollars. Lee lämnas kvar med huvudvärk och abstinens. Sommarvinet Nancy ger honom är enligt henne tillverkat av ovan nämnda ingredienser. Många roséviner har ofta dessa doft- och Läs mer…


Vinprovning på M/S Mollly

09 May, 2017 | , , , , , , , , , , , | 0 comments

Den 3 Maj bjöd The Wine Company in till vinprovning av vårens nyheter med tema Frankrike, till båten M/S Molly i Stockholms Skärgård. Deltagarna bestod av vinintresserade mat och dryckesbloggare, samt mode och livsstilsjournalister. The Wine Company’s sommelier samt marknadsansvarig Linda Sorby var på plats och guidade igenom vitt, rosé och champagne. The The Wine Company Läs mer…


Alla dessa ”besvärliga” vinflaskor

24 February, 2017 | , , , , , | 0 comments

Tänk om alla vinflaskor var av typen Bordeaux, så lätt det vore att få in så många fler goda viner i vinkylen eller det hyrda facket i vinkällaren. Hur svårt är det inte att försöka stapla bourgogneflasktyper på bordeauxflasktyper eller ännu krångligare, clavelin på bocksbeutel? För det första får inte tillräckligt många flaskor plats och Läs mer…


Att kombinera vin och fisk

31 January, 2017 | , , , , , , , , , , , | 0 comments

När det kommer till flod- och havsfisk finns det många idealiska kombinationer. Men det kan också bli mindre bra om de två kombineras på fel sätt. Tänk därför noga igenom vilket vin du serverar till just din fiskrätt. Ett viktigt hänsynstagande är tillagningsmetoden. Pocherad fisk får till exempel helt andra aromer än grillad fisk. En annan Läs mer…


Vinskola 12: Från källare till fat – beredning av rosévin

26 August, 2015 | , , | 1 comment

Rosévin har mer gemensamt med vitt vin än med rött vin. Som ett resultat av framställningen innehåller det betydligt mindre garvsyra än rött vin. I rosévin förekommer huvudsakligen blå druvor och man använder olika framställningsmetoder. Den traditionella och vanligast förekommande metoden är att blå druvor behandlas som om de vore vita. Det franska fackuttrycket är Läs mer…