Sangiovese

Druvsorten Sangiovese är hemma i Italien och fins i bland annat Chianti.


Ädelt vin från Montepulciano

27 October, 2014 | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 0 comments

Om du någon gång tillbringar sista söndagen i augusti i Toscana bör du ta chansen att uppleva Bravio delle Botti som är årets viktigaste arrangemang i småstaden Montepulciano. Det är ett spektakulärt lopp där utvalda personer från stadens åtta Contradas (stadsdelar) tävlar mot varandra. Vinnaren är den som snabbast kan rulla ett 80 kilo tungt Läs mer…


Chianti Classico från Marchese Piero Antinori

27 December, 2012 | , , , | 0 comments

MARCHESE PIERO ANTINORI – Traditionsmedveten Toscana-visionär Marchesi Antinoris historia som vinproducent började för över 600 år sedan när Giovanni di Piero Antinoris blev medlem i Florens vingille. Redan från första början stod familjen för vägledande innovationer och stor framgång inom vinodlingen i Toscana. Den nuvarande Marchese Piero Antinori är känd som pionjär för hela Italien. Läs mer…


Brancaia – på väg mot stjärnorna

18 December, 2012 | , , , | 0 comments

Brancaia viner serveras i förstklassiga lyxhotell och välrenommerade gourmetrestauranger med högsta kvalitetsanspråk. Toscanas röda avantgardevin Före upptäckten av Brancaia-vinerna, genom en rad kockar som utmärkts med Michelin-stjärnor, har en häpnadsväckande utveckling ägt rum. För trettio år sedan var Brancaia en ödslig fastighet i sydöstra Castellina i Chianti. År 1981 köper de schweiziska äkta makarna Brigitte Läs mer…


Medelhavsrätter

05 April, 2012 | , , | 0 comments

Medelhavsrätter är verkligen populära. Å ena sidan påminner de om semester och glädje och å andra sidan är de mycket hälsosamma, vilket vetenskapliga undersökningar bevisat. Själva ordet medelhavsrätter är dock snarare ett överordnat begrepp. Betraktar man exempelvis Italiens regionala matkultur, så är variationerna mellan landets olika delar ofta mycket betydande. Ändå har hela landet trots Läs mer…


Druvsort Sangiovese

23 September, 2011 | , | 1 comment

Sangiovesedruvan är den viktigaste druvan i många av Toscanas röda viner: Det är den enda druvan som är tillåten i Brunello di Montalcino. För Chiantiviner måste 80 %  bestå av Sangiovese. Dessutom hittar man den i Vino Nobile di Montepulciano och i många ”Super Tuscans“. Odling Det väsentliga kännetecknet vid odlingen av Sangiovese är den Läs mer…


Vino Nobile di Montepulciano

05 September, 2011 | , , , | 0 comments

Den lilla regionen Vino Nobile di Montepulciano är ett av Italiens mest kända vinodlingsområden. Redan för 450 år sedan blev detta vin omtalat  genom påvens (Paul II) vinkällarmästare.  Även diktare och poeter har under århundradens lopp berömt vin från regionen. Denna exklusiva region tillhör en av de 4 vinodlingsområden som 1980 fick den italienska ”vinlagens” Läs mer…


Brunello di Montalcino

25 July, 2011 | , , | 0 comments

Brunello di Montalcino är den absolut yngsta bland de traditionella vinområden i Italien när det gäller röda toppviner. Brunello di Montalcino uppfanns i slutet på det 19:e århundradet av Ferrucio Biondi-Santi, när han 1888 för första gången producerade en flaska vin med detta namn. Orsaken var upptäckten av en speciell klon av druvsorten Sangiovese från Läs mer…


Visst funkar vin till midsommarmaten!

22 June, 2011 | , , , , , , | 1 comment

Snart är det midsommar och för många är det då givet med en midsommarlunch enligt traditionens alla regler. De som inte tycker om öl och kanske tycker snaps är för starkt så pass tidigt på dagen blir ofta lämnade åt sitt öde – sill är som bekant ofta knepigt att matcha med rätt vin. Därför Läs mer…


Viner med elegans från regionen Chianti Classico

28 October, 2010 | , , , | 1 comment

Regionen Chianti Classico ligger kring de pittoreska orterna Radda, Gaiolo, Greve och Castellina är Chiantis centrala punkt. Vingårdarna i området ligger på 400 till 750 meters höjd över havet. Det gör att vinerna inte blir så tunga som på andra ställen i Toscana. Vinerna här är fulla med elegans och finess! Klimatet i regionen tillhör Läs mer…