Tanniner

Tanniner, som även kallas garvämnen, är en viktig beståndsdel i röda viners smak.


Vinskola del 5: Druvkunskap – tanninerna

18 maj, 2015 | , , , , , , , , , , | 0 comments

Tanniner är en av de viktigaste beståndsdelarna i röda viner. De tillför en bitterhet och strävhet som kompletterar vinets fruktiga aromer och en komplexitet som kan göra ett vanligt vin till en Grosses Gewächs (tysk beteckning för högklassiga torra viner från utvalda vingårdar). Bland vindrickare i allmänhet uppfattas tanniner ofta som något negativt. I synnerhet Läs mer…


Vinskola del 3: Druvkunskap & druvorna

10 april, 2015 | , , , , , , | 0 comments

På varje druvklase hänger mellan 50 och 150 druvor, beroende på sorten. Men det är inte antalet druvor som är avgörande för vinets kvalitet, utan deras beskaffenhet. Druvor som används för vinframställning skiljer sig normalt från de vanliga bordsdruvorna. De är mindre och mer tättsittande. De små vindruvorna har relativt lite fruktkött men desto mer Läs mer…


Vinodling – vindruvan (del 2 av 2)

07 juni, 2012 | , , | 0 comments

(del 1) Tannin är den andra viktiga substansen, som befinner sig i skalet. Tannin är ett garvsyreämne. Det finns i alla viner, men är särskilt koncentrerat i röda viner. Dessa viner har flera gånger mer tannin än vita viner. Man kan till och med säga, att ett rött vins kvalitet till stor del beror på Läs mer…


Att lagra vin hemma behöver inte vara någon konst

25 februari, 2011 | , | 0 comments

Många har läst och hört mer eller mindre komplicerade instruktioner för hur vin bäst bör lagras. Perfekt temperatur, rätt lutning på flaskorna och idealisk luftfuktighet kan framstå som orubbliga förutsättningar för att lagringen ska vara lyckad. Snäva regler som kan få vem som helst att ge upp alla ambitioner på att lagra vin. Sanningen är Läs mer…


Vad är Tanniner?

22 februari, 2011 | , , , , , , , , , | 4 comments

Vinets själ Tanniner, som även kallas garvämnen, är en viktig beståndsdel i röda viners smak. På sätt och vis kan man säga att de är vinets själ och ryggrad. Tanninerna finns i druvskalen och inte i druvans saft. Under vinets jäsning utvinns tanninerna och färgämnen (precis som färgämnen tillhör tanniner gruppen fenoler) ur skalen. Ett Läs mer…