Vin och mat

Vin och mat, räddar som passar till vin.


Trenderna att hålla koll på under vinåret 2019!

22 January, 2019 | , , | 2 comments

  Fler vinbarer, ökad näthandel och lägre alkoholhalt. Så lyder några av trenderna vi kommer att få se mer av under 2019. I samband med internationella vindagen den 22 januari listar The Wine Companys vinexpert Linda Sorby snackisarna för vinåret som gått och nyheterna för året som komma skall. Digitaliseringen har förändrat vårt konsumentbeteende och Läs mer…


Det är tillagningen och tillbehören som styr när mat och dryck skall kombineras

12 December, 2018 | , , | 0 comments

  ”Det är de små, små detaljerna som gör det” sjöng Povel Ramel på sin tid. Sak samma gäller vid matchning av mat och vin. Att kombinera mat till vin eller vice versa handlar främst om tillagning, tillbehör och de 5 grundsmakerna. En viktig detalj är också den egna smaken naturligtvis. Men vad är hemligheten Läs mer…


Hårda klappar eller som dryck till maten: Vin till julens alla tillfällen!

04 December, 2018 | , , , | 0 comments

  Det blir allt mer vanligt att välja bort kött i vardagen, något som även märks på det klassiska julbordet. De senaste åren har skinka, köttbullar och prinskorv fått ge mer plats åt vegetariska rätter och nya smakkombinationer. Men hur matchar man egentligen vin till detta? Ett säkert kort är att välja mångfacetterade viner. Champagne Läs mer…


Köttälskarens favoritvin till en tomahawk steak!

28 November, 2018 | , , , , , , , | 0 comments

    En tomahawk steak är en stor saftig köttbit av nöt. Det är en ryggbiff där man putsat benet och fått fram en extra lång benklubba. Efter drygt tjugo dagars mörning på benet får köttet en ovanligt intensiv, nötig och smörig smak.   Korta fakta om tomahawk steak Smak: saftig, intensiv, lät nötig Näringsvärde per Läs mer…


Vinprovning och höstmiddag på vinkällaren Grappe!

31 October, 2018 | , , , | 0 comments

I mitten av Oktober bjöd The Wine Company in journalister och frilansskribenter till en rustik middag med vinprovning på anrika vinkällaren Grappe, belägen på Östermalm i Stockholm. En trerätters middag intogs, samtidigt som en rad höstiga viner provades igenom ur sortimentet. Vinvalet komponerades av sommelier Linda Sorby, som till denna middag satsade på europeiskt ursprung, där kvalitet Läs mer…


Mat och vin i Pimonte

22 August, 2018 | , , , , | 0 comments

Vackra omgivningar, storslagna viner och ljuvliga pastarätter Har du en gång besökt Piemonte och dess huvudort Turin finns många skäl att åka tillbaka. Till skillnad från Toscanas böljande kullar och omgivningarna runt Gardasjön syns bergsregionen i nordvästra Italien sällan i turistkatalogernas förstasidor. Men det har Piemonteborna själva inte något emot. Faktum är att invånarna vid Läs mer…


Autentiskt Chianti Riserva!

08 August, 2018 | , , , , , | 0 comments

I Chianti produceras utsökta rödviner av högsta kvalitet. Druvorna som växer på mjukt böljande kullar under solmättade dagar och svala nätter ger upphov till särskilt nessrika viner. Årgång 2015 var dessutom en av de bästa någonsin med perfekt mogna druvor som skördades vid den mest optimala tidpunkten.   Edizione Limitata framställs av noga utvalda druvor Läs mer…


Hur väljer man vin till lax?

16 May, 2018 | , , , , , , , , , | 0 comments

Lax har funnits i flera tusen år i Östersjön och historiskt har ett 80-tal vildlaxförande vattendrag funnits i Östersjöområdet. På 1980-talet hade dessa reducerats till 30 stycken och inskränkningen har fortsatt till dagens 16 stycken laxförande vattendrag. Av dessa ligger 90 procent i norra Sverige. Orsakerna bakom detta är timmerflottning, skogsbruk och kraftverk. Lax var Läs mer…


Vin till buffé!

28 April, 2018 | , , , | 0 comments

Att välja vin till en buffé är som att välja vin till en smörgåstårta ungefär. Maträtterna som ingår är ett sammelsurium av smaker och ingredienser. Så hur ska man då gå till väga i sina tankar inför valet av vin? Nu står snart den efterlängtade våren för dörren och med den stundar ett antal fester Läs mer…


Så matchar du vinet till julbordet!

15 December, 2017 | , | 0 comments

  Julen närmar sig med stormsteg och med den följer årets stora mathelg. Julbordet bär med sig en mat- och dryckestradition som sitter djupt rotat hos många svenskar. Öl har länge varit ett självklart inslag på julbordet då det druckits mjöd vid juletid ända sedan vikingatiden. Den som däremot vågar gå emot traditionen och servera Läs mer…