Julen närmar sig med stormsteg och med den följer årets stora mathelg. Julbordet bär med sig en mat- och dryckestradition som sitter djupt rotat hos många svenskar. Öl har länge varit ett självklart inslag på julbordet då det druckits mjöd vid juletid ända sedan vikingatiden. Den som däremot vågar gå emot traditionen och servera Läs mer…
I Mexiko är tacon den klassiska nationalrätten och finns i hur många varianter som helst enligt min mexikanske vän och vinkollega Marcos Flores. Men när man ”uppfann” maträtten råder det tvivel om. Hur som helst är det ett sätt att ”bunta ihop” diverse ingredienser och stoppa i någon form av skal och äta utan kniv Läs mer…
Regionens viner och maträtter Södra Frankrike, mellan naturreservatet Cevennes i norr och Pyrenéerna i söder, präglas av vinodling och lantbruk, av den lokala viltstammen, de svamprika skogarna och Medelhavets rika fiskbestånd. Det dukade bordet ter sig lika omfattande och omväxlande som regionen i stort. Vid Pont du Gard och runt Montpellier har köket en provencalsk Läs mer…
VALENCIA – HETA NÄTTER, KASTANJETTER OCH ETT VIN SÅ RÖTT SOM BLOD… Hamnstaden tillika provinsen och vindistriktet Valencia, belägen på Medelhavskusten, hamnari fokus denna gång då jag skall skriva om Paella och passande vin därtill. Rubriken är en textrad ur en gammal schlager som beskriver de passionerade spanjorernas tillvaro i just Valencia och dyker upp Läs mer…
En av alla tolkare jag minns allra bäst, av Birger Sjöbergs visa från Fridas andra bok, var Ingvar Wixell som med sin sammetslena röst uttryckte bodbiträdets längtan till Italien, där små citroner gula växa uppå strand. Jag längtar också till Italien, allt som oftast, till Italiens mat, vin, kultur och vackra landskap. Låt mig därför Läs mer…
Sommarfriskt rosé från Syditalien Mauro di Maggio och hans team på Cantine San Marzano har skapat något mycket speciellt med Sessantina Rosato. Vinet framställs av samma druvor som det populära, intensivt fruktiga rödvinet Sessantina Primitivo. Skillnaden är att musten endast vilar en kort tid på skalen efter den första pressningen. Därigenom utvecklas de typiska aromerna, Läs mer…
När det kommer till flod- och havsfisk finns det många idealiska kombinationer. Men det kan också bli mindre bra om de två kombineras på fel sätt. Tänk därför noga igenom vilket vin du serverar till just din fiskrätt. Ett viktigt hänsynstagande är tillagningsmetoden. Pocherad fisk får till exempel helt andra aromer än grillad fisk. En annan Läs mer…
Jakt som fritidsintresse är en stark trend i Sverige och bara under fjolårets jaktsäsong löste närmare 300 000 svenskar ut sitt jaktkort. Hösten och vintern är dessutom en perfekt tid på året för mustiga grytor med fylliga smaker som viltkött passar utmärkt till. Att dricka rött vin till vilt kan för många kännas självklart men Läs mer…
Då säsongen för champagne aldrig tar slut, vill vi passa på att tipsa om hur man kan tänka i form av champagne-val och tilltugg. Under midsommarfirande, bröllop eller andra högtider är det många som gärna höjer nivån på firandet med hjälp av champagne. Det kan dock vara svårt att veta både vilken sorts champagne Läs mer…
Senaste kommentarerna