Vin och mat

Vin och mat, räddar som passar till vin.


Vinprovning på Trattoria Montanari

02 November, 2017 | , , , , , , , , , , , , | 0 comments

Förra veckan bjöd vi in journalister och frilansskribenter till höstig middag med vinprovning på Trattoria Montanari i Stockholm. Vi åt en trerätters middag och provade igenom en rad spännande viner ur sortimentet. Vinerna var utvalda med bakgrund i att de är unika hos oss, samtidigt som de håller hög kvalitét och kommer från framstående och Läs mer…


Fredagsfest med tacos och vin!

27 September, 2017 | , , | 0 comments

I Mexiko är tacon den klassiska nationalrätten och finns i hur många varianter som helst enligt min mexikanske vän och vinkollega Marcos Flores. Men när man ”uppfann” maträtten råder det tvivel om. Hur som helst är det ett sätt att ”bunta ihop” diverse ingredienser och stoppa i någon form av skal och äta utan kniv Läs mer…


Mat och vinkultur i södra Frankrike

02 August, 2017 | , , | 0 comments

Regionens viner och maträtter Södra Frankrike, mellan naturreservatet Cevennes i norr och Pyrenéerna i söder, präglas av vinodling och lantbruk, av den lokala viltstammen, de svamprika skogarna och Medelhavets rika fiskbestånd. Det dukade bordet ter sig lika omfattande och omväxlande som regionen i stort. Vid Pont du Gard och runt Montpellier har köket en provencalsk Läs mer…


Vin till paella

26 July, 2017 | , , , | 0 comments

VALENCIA – HETA NÄTTER, KASTANJETTER OCH ETT VIN SÅ RÖTT SOM BLOD… Hamnstaden tillika provinsen och vindistriktet Valencia, belägen på Medelhavskusten, hamnari fokus denna gång då jag skall skriva om Paella och passande vin därtill. Rubriken är en textrad ur en gammal schlager som beskriver de passionerade spanjorernas tillvaro i just Valencia och dyker upp Läs mer…


Vinresa till Italien – En Odyssé genom några av Italiens vackraste och godaste vindistrikt

08 June, 2017 | , , , , , , | 0 comments

En av alla tolkare jag minns allra bäst, av Birger Sjöbergs visa från Fridas andra bok, var Ingvar Wixell som med sin sammetslena röst uttryckte bodbiträdets längtan till Italien, där små citroner gula växa uppå strand. Jag längtar också till Italien, allt som oftast, till Italiens mat, vin, kultur och vackra landskap. Låt mig därför Läs mer…


Sessantina Rosato inviger årets rosésäsong!

31 March, 2017 | , , , | 0 comments

Sommarfriskt rosé från Syditalien Mauro di Maggio och hans team på Cantine San Marzano har skapat något mycket speciellt med Sessantina Rosato. Vinet framställs av samma druvor som det populära, intensivt fruktiga rödvinet Sessantina Primitivo. Skillnaden är att musten endast vilar en kort tid på skalen efter den första pressningen. Därigenom utvecklas de typiska aromerna, Läs mer…


Att kombinera vin och fisk

31 January, 2017 | , , , , , , , , , , , | 0 comments

När det kommer till flod- och havsfisk finns det många idealiska kombinationer. Men det kan också bli mindre bra om de två kombineras på fel sätt. Tänk därför noga igenom vilket vin du serverar till just din fiskrätt. Ett viktigt hänsynstagande är tillagningsmetoden. Pocherad fisk får till exempel helt andra aromer än grillad fisk. En annan Läs mer…


Jaktsäsongen är i full gång: Så väljer du rätt rödvin till viltkött

01 December, 2016 | , , | 0 comments

Jakt som fritidsintresse är en stark trend i Sverige och bara under fjolårets jaktsäsong löste närmare 300 000 svenskar ut sitt jaktkort. Hösten och vintern är dessutom en perfekt tid på året för mustiga grytor med fylliga smaker som viltkött passar utmärkt till. Att dricka rött vin till vilt kan för många kännas självklart men Läs mer…


Tilltugg till champagne – så matchar du

20 June, 2016 | , , , , , | 0 comments

  Då säsongen för champagne aldrig tar slut, vill vi passa på att tipsa om hur man kan tänka i form av champagne-val och tilltugg.  Under midsommarfirande,  bröllop eller andra högtider är det många som gärna höjer nivån på firandet med hjälp av champagne. Det kan dock vara svårt att veta både vilken sorts champagne Läs mer…


Vin och mat – Kaliforniska frestelser!

24 May, 2016 | , , , , , , , , , , | 0 comments

  I Kalifornien odlas över hundra druvsorter i olika jordar och klimatzoner. I denna enorma mångfald har en handfull druvsorter gjort de kaliforniska vinerna kända i hela världen. Zinfandel, cabernet sauvignon, chardonnay eller sauvignon blanc passar perfekt till det kaliforniska köket som är lika mångfacetterat som utbudet av viner. Människor som invandrat har fört med Läs mer…