Vinregioner

Här har vi samlat alla våra artiklar om olika vinregioner. Du kan läsa om vinregioner som Chianti, Chablis, Rioja, Bordeaux, Venetien, etc. för att bilda dig en bättre uppfattning om vart nästa vinresa ska gå eller bara öka på allmänbildningen lite.


Varm respektive svalklimatsviner, vad är skillnaden? Vilken roll spelar klimatet för vinet?

29 June, 2018 | , , , , , | 0 comments

Klimatet är en av huvudfaktorerna som influerar stil, pris och kvalitet på det färdiga vinet. I och med klimatförändringen och den globala uppvärmningen får nog vinkartan så småningom ritas om. Än så länge säger man att den huvudsakliga vinproduktionen är belägen mellan 30e och 50e breddgraden på norra respektive södra halvklotet. Det vill säga där Läs mer…


Vinets väg – från druvstock till hylla!

30 May, 2018 | , | 2 comments

  När vårens första solstrålar letar sig in över landskapet i Rheinhessen vaknar även vinbergen ur sin vinterdvala. För regionens mer än 6 000 vinodlare är dock arbetet redan i full gång. Totalt har de över 26 500 hektar och när vi följer vinets väg från vinstock till butikshylla slås vi av det enorma arbete som ligger bakom Läs mer…


Tradition och nytänkande i de italienska Alperna!

09 May, 2018 | , , , | 0 comments

  Jag har aldrig upplevt det själv men har hört det berättas av mina föräldrar och farföräldrar. Under 1950- och framförallt 60-talen skördade Tyskland frukterna av den period i efterkrigstiden som senare kom att kallas ”Wirtschaftswunder” (det tyska undret). Plötsligt kunde vanliga medborgare unna sig en bil och ofta styrde man kosan mot Italien. Italien Läs mer…


Årets röda vin 2018 hos The Wine Company

12 April, 2018 | , , , , , | 0 comments

Condesa de la Sierra Rioja Reserva Selección 2013 Rioja DOCa Druva: 100% Temranillo Producent: Pagos del Rey  Smakriktning: kraftigt & kryddigt Matrekommendation: medel-fyllig och smakrik mat, gärna grillad eller ugnsrostad t.ex. lamm el. vilt. Passar utomordentligt till kryddiga vegetariska rätter.   Den klara, rubinröda färgen hos denna reserva utlovar stora ting! Och vinet lever upp till allt. Läs mer…


Spanska viner – Så mycket mer än “bara” Rioja och Cava!

28 March, 2018 | , , , | 0 comments

Jag älskar spanska viner, så pass mycket att jag återvänder till Spanien flera gånger om året för att undersöka alla innovationer i vindistrikten. Dessutom är jag utbildad Rioja Ambassadör på plats hos Consejo Regulador Rioja, det vill säga Riojas vinmyndighet. Jag är också examinerad internationell Sherry-utbildare, även det på plats nere hos Consejo Regulador Jerez-Xérès-Sherry Läs mer…


Victoria Lergenmüller

09 March, 2018 | , , , , | 0 comments

Victoria Lergenmüller är en producent ”vars viner man dricker med största behag och stigande begeistring” skrev Falstaff Magazine och utsåg henne till ”Årets nykomling 2016”. Gault & Millau omnämner hennes vingård St. Annaberg som en ”boutique winery” och tilldelar den en druva. Sankt Annaberg är den högst belägna vingården i Pfalz och har funnits i familjen Lergenmüllers Läs mer…


Cairanne – Uppstickarkommun i Rhônedalen!

27 February, 2018 | , , , , , | 0 comments

  Familjen Colombets vingård Domaine Grange Marcellin ligger i hjärtat av regionen Cairanne. Sedan 2016 kan den lilla kommunen officiellt och stolt skriva ut sitt namn på vinetiketterna. Därmed är man i gott sällskap med ett fåtal andra orter som Châteauneuf-du-Pape eller Hermitage. Det betyder nämligen att man håller den högsta kvalitetsnivån i Rhône. Vinodlarna Läs mer…


Vinlandet Österrike

21 February, 2018 | , , | 0 comments

De senaste 30 åren har ett litet land i Europa slagits sig in bland världens stora och berömda vinregioner – Österrike. Inget annat vinland och ingen annan region i den gamla eller nya världen har upplevt en lika stark utveckling som den lilla alprepubliken. Fortfarande på 1980-talet svärmade världens alla vinälskare runt burgundiska chardonnay, stora Läs mer…


Appassimento

20 February, 2018 | , , , | 0 comments

Appassimento – som på italienska betyder vissnande, förtorkning – betecknar en särskild tillverkningsprocess som ger ett speciellt vin.  Vid den här framställningsmetoden höjer man sockerhalten genom att direkt efter skörden sprida ut druvorna i ett välventilerat utrymme där de får ligga och torka. Därmed avdunstar det mesta av vattnet samtidigt som syra, socker och extraktämnen Läs mer…


Farnese Vini och Syditaliens uppgång!

29 January, 2018 | , , , | 0 comments

Apulien – Italiens fantastiska klack Längst ner i södra Italien hittar vi det vackra Apulien som utgör klacken på den italienska stöveln. Det är en fascinerande region. Traditionellt fattig jämfört med Norditalien, men samtidigt rik på bördiga jordar, vackra stränder, kulturliv och kokkonst. Apulien var tidigare ganska okänt som turistmål, men allt fler lockas nu av den Läs mer…