Vinskola

Vinskola: Allt om vin.


Hur gör man rosévin?

19 maj, 2017 | , , , | 0 comments

JORDGUBBAR, KÖRSBÄR OCH EN ÄNGELS VÅRKYSS… Textraden är hämtad ur låten Summerwine, där Nancy Sinatra med sitt sommarvin förför Lee Hazlewood och sedan drar med hans silversporrar och futtiga dollars. Lee lämnas kvar med huvudvärk och abstinens. Sommarvinet Nancy ger honom är enligt henne tillverkat av ovan nämnda ingredienser. Många roséviner har ofta dessa doft- och Läs mer…


Vinprovning på M/S Mollly

09 maj, 2017 | , , , , , , , , , , , | 0 comments

Den 3 Maj bjöd The Wine Company in till vinprovning av vårens nyheter med tema Frankrike, till båten M/S Molly i Stockholms Skärgård. Deltagarna bestod av vinintresserade mat och dryckesbloggare, samt mode och livsstilsjournalister. The Wine Company’s sommelier samt marknadsansvarig Linda Sorby var på plats och guidade igenom vitt, rosé och champagne. The The Wine Company Läs mer…


Socker i vin

04 april, 2017 | | 0 comments

SUGAR IN THE MORNING, SUGAR IN THE EVENING, SUGAR VARENDA DAG… Melodin som sjöngs av Lily Berglund på slutet av 50-talet ringer i mitt huvud när jag får i uppdrag att skriva om socker i vin. Även om inte texten i sig syftar på ätbart socker så får den ändå bli ledmotiv i månadens blogg. Läs mer…


2015 är vinårets Rolls Royce

30 mars, 2017 | , , , , , | 0 comments

Vinproducenter världen över är eniga om att 2015 var ett extraordinärt vinår med stor potential att bli ännu bättre vid lagring. När det talas om bra vinår och årgångar är det ofta resultatet av ett specifikt klimat. The Wine Company reder ut vad som utmärker sig för just 2015 och vilka faktorer som spelar in för ett bra vinår.


Alla dessa ”besvärliga” vinflaskor

24 februari, 2017 | , , , , , | 0 comments

Tänk om alla vinflaskor var av typen Bordeaux, så lätt det vore att få in så många fler goda viner i vinkylen eller det hyrda facket i vinkällaren. Hur svårt är det inte att försöka stapla bourgogneflasktyper på bordeauxflasktyper eller ännu krångligare, clavelin på bocksbeutel? För det första får inte tillräckligt många flaskor plats och Läs mer…


Champagne – världens mest glamorösa vin

22 december, 2016 | , , | 0 comments

  Vilken flaska öppnar du vid särskilda tillfällen när du har något viktigt att fira? Den frågan har bara ett svar – champagne. Vad häller du upp i glasen för att välkomna dina gäster till en middagsbjudning? Även här blir svaret ofta – champagne. Det finns många andra tillfällen när det passar att öppna en Läs mer…


Vinkurser – vässa dina vinkunskaper

12 december, 2016 | , , , | 0 comments

      Vill du lära dig mer om vin? Gå en kurs och lär dig mer om till exempel vinodling, hur du ska kombinera mat med dryck och vilka olika vinsorter och druvvariationer som finns. Här är ett urval av vinkurser utspridda över hela landet. Inga förkunskaper krävs. Är du intresserad av att bli Läs mer…


Naturviner och biodynamisk odling

07 september, 2016 | , | 0 comments

  Där finns ingen klar definition av vad ett Naturvin är för något och man har delade meningar kring vad det är som gör ett vin till ett naturvin. Dagens viner odlas ofta med bekämpningsmedel, fabriksjäst och förses med en mängd smaker och industritillsatser. Det är det här ”konstgjorda” som naturvin vill komma ifrån. Liksom Läs mer…


Tilltugg till champagne – så matchar du

20 juni, 2016 | , , , , , | 0 comments

  Då säsongen för champagne aldrig tar slut, vill vi passa på att tipsa om hur man kan tänka i form av champagne-val och tilltugg.  Under midsommarfirande,  bröllop eller andra högtider är det många som gärna höjer nivån på firandet med hjälp av champagne. Det kan dock vara svårt att veta både vilken sorts champagne Läs mer…


Vad är Crémant?

17 februari, 2016 | , | 0 comments

Begreppet crémant används i större utsträckning sedan 1980-talet. Då drev nämligen den franska regionen Champagne igenom att beteckningen Méthode Champenoise skulle förbjudas i hela EU utanför Champagne. Även beteckningen crémant kommer från Champagne och användes ursprungligen för mousserande vin med mindre kolsyra och kortare flasklagring. Idag används den för mousserande vin från andra områden, som i Läs mer…