Vinskola

Vinskola: Allt om vin.


Alla dessa ”besvärliga” vinflaskor

24 februari, 2017 | , , , , , | 0 comments

Tänk om alla vinflaskor var av typen Bordeaux, så lätt det vore att få in så många fler goda viner i vinkylen eller det hyrda facket i vinkällaren. Hur svårt är det inte att försöka stapla bourgogneflasktyper på bordeauxflasktyper eller ännu krångligare, clavelin på bocksbeutel? För det första får inte tillräckligt många flaskor plats och Läs mer…


Champagne – världens mest glamorösa vin

22 december, 2016 | , , | 0 comments

  Vilken flaska öppnar du vid särskilda tillfällen när du har något viktigt att fira? Den frågan har bara ett svar – champagne. Vad häller du upp i glasen för att välkomna dina gäster till en middagsbjudning? Även här blir svaret ofta – champagne. Det finns många andra tillfällen när det passar att öppna en Läs mer…


Vinkurser – vässa dina vinkunskaper

12 december, 2016 | , , , | 0 comments

      Vill du lära dig mer om vin? Gå en kurs och lär dig mer om till exempel vinodling, hur du ska kombinera mat med dryck och vilka olika vinsorter och druvvariationer som finns. Här är ett urval av vinkurser utspridda över hela landet. Inga förkunskaper krävs. Är du intresserad av att bli Läs mer…


Naturviner och biodynamisk odling

07 september, 2016 | , | 0 comments

  Där finns ingen klar definition av vad ett Naturvin är för något och man har delade meningar kring vad det är som gör ett vin till ett naturvin. Dagens viner odlas ofta med bekämpningsmedel, fabriksjäst och förses med en mängd smaker och industritillsatser. Det är det här ”konstgjorda” som naturvin vill komma ifrån. Liksom Läs mer…


Tilltugg till champagne – så matchar du

20 juni, 2016 | , , , , , | 0 comments

  Då säsongen för champagne aldrig tar slut, vill vi passa på att tipsa om hur man kan tänka i form av champagne-val och tilltugg.  Under midsommarfirande,  bröllop eller andra högtider är det många som gärna höjer nivån på firandet med hjälp av champagne. Det kan dock vara svårt att veta både vilken sorts champagne Läs mer…


Vad är Crémant?

17 februari, 2016 | , | 0 comments

Begreppet crémant används i större utsträckning sedan 1980-talet. Då drev nämligen den franska regionen Champagne igenom att beteckningen Méthode Champenoise skulle förbjudas i hela EU utanför Champagne. Även beteckningen crémant kommer från Champagne och användes ursprungligen för mousserande vin med mindre kolsyra och kortare flasklagring. Idag används den för mousserande vin från andra områden, som i Läs mer…


Vinklassificering i Tyskland

21 januari, 2016 | , , , | 0 comments

Den tyska vinlagen följer EU-lagstiftningen som är utformad så att medlemstaterna kan behålla sina traditionella beteckningar och kvalitetsnivåer inom ramen för det gemensamma regelverket. Den senaste stora förändringen av de europeiska kvalitetsklassificeringarna genomfördes i augusti 2009, men många ”äldre” beteckningar omfattas av övergångsbestämmelser. Egenskaperna och kvaliteten hos ett vin definieras i hög grad av orten Läs mer…


OST & VIN

15 oktober, 2015 | , , , , , , , | 0 comments

Kombinationen ost och vin hör för vinälskare och finsmakare till de mest lyckade och intressanta möjligheterna att njuta av ett gott glas vin. I detta sammanhang går det inte att rubba på den traditionella åsikten, att endast rött vin passar till ost. En oriktighet utan dess like, ty det är i verkligheten motsatsen som är Läs mer…


Vinskola 12: Från källare till fat – beredning av rosévin

26 augusti, 2015 | , , | 0 comments

Rosévin har mer gemensamt med vitt vin än med rött vin. Som ett resultat av framställningen innehåller det betydligt mindre garvsyra än rött vin. I rosévin förekommer huvudsakligen blå druvor och man använder olika framställningsmetoder. Den traditionella och vanligast förekommande metoden är att blå druvor behandlas som om de vore vita. Det franska fackuttrycket är Läs mer…


Vinskola del 8: Arbete i vinodlingen – jorden

25 juni, 2015 | , , | 0 comments

Jorden tillför vinrankan dess näring och reglerar plantans ämnesomsättning. Jorden påverkar plantans livskraft och den i sin tur påverkar druvornas kvalitet. Vinrankor kan planteras i nästan alla jordar, men en hög vinkvalitet uppnås bara under vissa förutsättningar.   Feta jordar ger sämre viner Vinrankor som växer i tunga, fuktiga jordar ger stora skördar. Men vinet Läs mer…