Vinskola

Vinskola: Allt om vin.


Lambrusco! Ja tack!

23 May, 2018 | , , | 0 comments

  Det var en gång en tvålitersflaska … De äldre generationerna bland oss minns säkert de stora tvåliters vinflaskorna som var en vanlig syn på butikshyllorna i Europa under 60- och framförallt 70-talet? Vi talar förstås om – Lambrusco. Stora gröna flaskor med kronkork langades fram på borden i studentbostäder och blandades med läsk av Läs mer…


Hur väljer man vin till lax?

16 May, 2018 | , , , , , , , , , | 0 comments

Lax har funnits i flera tusen år i Östersjön och historiskt har ett 80-tal vildlaxförande vattendrag funnits i Östersjöområdet. På 1980-talet hade dessa reducerats till 30 stycken och inskränkningen har fortsatt till dagens 16 stycken laxförande vattendrag. Av dessa ligger 90 procent i norra Sverige. Orsakerna bakom detta är timmerflottning, skogsbruk och kraftverk. Lax var Läs mer…


Gamla Vinstockar

30 March, 2018 | , | 0 comments

Vad är gamla vinstockar? ”Ju äldre vinstock, desto bättre vin” är en klokhet som ofta uttalas av vinkännare. Faktum är att vinstockar kan uppnå en mycket hög ålder. Förr planterades de för att hålla i århundraden, men efter vinlusepidemin som härjade i Europa i slutet av 1800-talet förändrades vinodlingen drastiskt. Nya vinstockar som gav högre Läs mer…


Dekantering eller karaffering?

21 November, 2017 | , , , | 0 comments

”Jag går fram till mina gäster och önskar dem välkomna samt berättar att deras beställda vinflaska skall hämtas. Jag läser noga på etiketten innan jag skyndar tillbaka till dem och presenterar vinet. Min mise en place placerar jag noggrant efter det inövade mönstret. Karaffen med sin coaster, ljuset, coastern för korken och mitt provningsglas. Så Läs mer…


Hur länge håller vin? Dricka, spara eller lagra?

18 August, 2017 | , , , , , , | 0 comments

Att spara eller inte spara, det är frågan, men vad är skillnad mellan förvaring och lagring av vin, och hur länge håller en öppnad flaska eller box? Sommaren börjar lida mot sitt slut, i alla fall sommarlovet. Tillbaka i den sommarvarma lägenheten i huvudstaden saknar jag min jordkällare vid sommarhuset vilken agerar perfekt öl- och Läs mer…


Vin till paella

26 July, 2017 | , , , | 0 comments

VALENCIA – HETA NÄTTER, KASTANJETTER OCH ETT VIN SÅ RÖTT SOM BLOD… Hamnstaden tillika provinsen och vindistriktet Valencia, belägen på Medelhavskusten, hamnari fokus denna gång då jag skall skriva om Paella och passande vin därtill. Rubriken är en textrad ur en gammal schlager som beskriver de passionerade spanjorernas tillvaro i just Valencia och dyker upp Läs mer…


Vin till sommarens jordgubbar

22 June, 2017 | , , | 0 comments

DEN JORDGUBBSTID NU KOMMER… Vad symboliserar mer sommar än svenska jordgubbar? De är liksom startskottet för vår härliga blomstertid och förtjänar sin plats på var mans midsommarbuffé. Egentligen är midsommar aning för tidigt för riktigt goda jordgubbar. Förr var vi bortskämda med den äldre sorten Zephyr som har både sötma och komplex smakrikedom. Tyvärr är Läs mer…


Hur gör man rosévin?

19 May, 2017 | , , , | 0 comments

JORDGUBBAR, KÖRSBÄR OCH EN ÄNGELS VÅRKYSS… Textraden är hämtad ur låten Summerwine, där Nancy Sinatra med sitt sommarvin förför Lee Hazlewood och sedan drar med hans silversporrar och futtiga dollars. Lee lämnas kvar med huvudvärk och abstinens. Sommarvinet Nancy ger honom är enligt henne tillverkat av ovan nämnda ingredienser. Många roséviner har ofta dessa doft- och Läs mer…


Vinprovning på M/S Mollly

09 May, 2017 | , , , , , , , , , , , | 0 comments

Den 3 Maj bjöd The Wine Company in till vinprovning av vårens nyheter med tema Frankrike, till båten M/S Molly i Stockholms Skärgård. Deltagarna bestod av vinintresserade mat och dryckesbloggare, samt mode och livsstilsjournalister. The Wine Company’s sommelier samt marknadsansvarig Linda Sorby var på plats och guidade igenom vitt, rosé och champagne. The The Wine Company Läs mer…


Socker i vin

04 April, 2017 | | 0 comments

SUGAR IN THE MORNING, SUGAR IN THE EVENING, SUGAR VARENDA DAG… Melodin som sjöngs av Lily Berglund på slutet av 50-talet ringer i mitt huvud när jag får i uppdrag att skriva om socker i vin. Även om inte texten i sig syftar på ätbart socker så får den ändå bli ledmotiv i månadens blogg. Läs mer…