vintillverkning


Hur gör man rosévin?

19 maj, 2017 | , , , | 0 comments

JORDGUBBAR, KÖRSBÄR OCH EN ÄNGELS VÅRKYSS… Textraden är hämtad ur låten Summerwine, där Nancy Sinatra med sitt sommarvin förför Lee Hazlewood och sedan drar med hans silversporrar och futtiga dollars. Lee lämnas kvar med huvudvärk och abstinens. Sommarvinet Nancy ger honom är enligt henne tillverkat av ovan nämnda ingredienser. Många roséviner har ofta dessa doft- och Läs mer…


Arbeta på vingård – vinskörden

31 augusti, 2012 | , , , | 0 comments

Vinskörden är förmodligen det viktigaste arbetet på vingården. I södra Europa börjar vinskörden redan i slutet av augusti. I nordliga odlingsområden (Tyskland, Alsace, Piemonte) kan den hålla på ända in i november. I Chile, Sydafrika, Australien, Nya Zeeland skördar man däremot från och med slutet av januari till april. Då är det höst på jordklotets södra halva.


Arbeta på vingård – marken

22 augusti, 2012 | , , | 0 comments

Marken tar han om den rätta näringen och reglerar delvis också ämnesomsättningen. Marken är avgörande för växtens vitalitet. Vitaliteten är i sin tur mycket viktig för druvornas kvalitet. Även om vinstocken principiellt växer nästan överallt, är det bara få områden som producerar bra viner.


Arbeta på vingård – planteringen

16 augusti, 2012 | , , | 0 comments

Även det sätt man väljer för att plantera vinstockarna på vinberget, kommer senare att påverka vinets kvalitet. De flesta vinodlarna planterar sina vinstockar med stort avstånd, för att man ska kunna köra med traktorer genom vinbergen och för att vinden ska kunna blåsa igenom raderna. På detta sätt minskar man risken för skadedjur. Andra planterar Läs mer…


Ett träfat är mer än bara en behållare (2/2)

03 augusti, 2012 | , , , , | 1 comment

(Del 1) Träet Till en början använde man till vinberedningen fat av olika träslag. Bland annat också träslag som akacia, bok, kastanj, körsbär eller poppel. Under tidens lopp märkte vinkällarmästarna dock att det endast var fat av ek och kastanj som gav vinerna de lämpliga aromerna. Kastanjeträ är känsligt mot trämask och används därför idag Läs mer…


Ett träfat är mer än bara en behållare (1/2)

30 juli, 2012 | , , , , , | 1 comment

Hur fungerar egentligen ett träfat? Det består av två tunnbottnar och störarna, som är något konvext böjda och därmed ger fatet den typiska kupiga formen. Störarna hålls på plats med hjälp av varmförzinkade bågar av metall. Fatets moderna filosofi I motsats till förr anpassas idag fatets storlek och träslaget mycket noga till vinet. De senaste Läs mer…