Meny
Vinets ursprung / Vinregioner

Viner med elegans från regionen Chianti Classico

Regionen Chianti Classico ligger kring de pittoreska orterna Radda, Gaiolo, Greve och Castellina är Chiantis centrala punkt. Vingårdarna i området ligger på 400 till 750 meters höjd över havet. Det gör att vinerna inte blir så tunga som på andra ställen i Toscana. Vinerna här är fulla med elegans och finess! Klimatet i regionen tillhör de något kyligare. Avståndet till Medelhavet och Adriatiska havet är för långt för att ha någon avgörande påverkan.

I Chianti Classico, utvecklade Baron Bettino Ricasoli, i slutet på det 19:e århundradet den berömda Chianti-formeln. En formel som gjorde att man  tidigt kunde tillverka ett moget Chianti, då den huvudsakliga druvsorten, Sangiovese, var utrustad med strama tanniner och en markant syrastruktur.

För ungeför 15 år sedan slutade man att arbeta med denna metod. Idag tillverkas ett förstklassigt Chianti, Marchese Antinori, nästan uteslutande av Sangiovese och ibland kompletterat med några procent Cabernet Sauvignon. Ändå är vinerna idag eleganta, slipade, sammetslena och smidiga. Och samtidigt uttrycksfulla. Den kontrollerade ursprungsbeteckningen Chianti Classico gäller endast för röda viner som har den högst procentsatsen av Sangiovese.

 

1 Kommentar

  • […] trettio år sedan var Brancaia en ödslig fastighet i sydöstra Castellina i Chianti. År 1981 köper de schweiziska äkta makarna Brigitte och Bruno Widmer godset, för att producera […]

    Svara

Lämna ett svar