Meny
Vinregioner

Första vinet planterades av romarna

Minervois är en av de mest betydande apellationerna i Languedoc med en lång tradition när det gäller vinodling. Det sägs att det var romarna som planterade de första vinstockarna här, men det kan hända att ursprunget ligger ännu längre tillbaka i tiden än så.

Minervois ligger bland kullarna i Coteaux du Languedoc och utvecklade under en tidig medeltid en egen kultur för tro och liv, som dock mer eller mindre förstördes fullständigt under fransmännens fälttåg mot invånarna i Languedoc, katarerna.

Inte förrän 1985 erhöll regionen sin nuvarande status som AOC, alltså ett kontrollerat ursprung, trots att man redan i många år producerat bra viner. Den steniga, magra jorden är ett perfekt underlag för druvor som Grenache, Syrah, Mourvèdre och andra, det milda Medelhavsklimatet med sina varma dagar och svala nätter gör att druvorna mognar fullständigt.

Till största delen produceras här röda viner, mest en cuvée av Grenache, Syrah, Mourvèdre, men även Cinsault eller Carignan. Det finns dock även vita viner som produceras av de inhemska druvsorterna Rolle, Marssanne eller Roussanne. Dessa har också sin tjusning och är värda att upptäckas.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar