Meny
Vinets ursprung / Vinregioner

Toppviner från Marlborough

På Nya Zeeland har man producerat vin i mer än 130. Det var först 1973, i Marlborough, som vinproduktionen rönte framgång. Innand dess hade man av okänd anledning inte lyckats odla druvor.

Introduktionen av vinet Cloudy Bay årgång 1985, idag ett av världens mest efterfrågade vita viner, gjorde Marlborough världsberömt. Och nu hade man bevisat att här kan storartade viner växa.

De kommande åren utvecklades Marlborough till en dynamiskt växande och mycket intressant region. Marlborough, som har fått sitt namn efter en engelsk general, ligger på mark som tidigare var en floddal. Floden har lämnat efter sig en djup bädd av grus som ger idealiska förutsättningar för produktion av toppviner.

Den magra jorden garanterar en utmärkt vattenavrinning och samtidigt har jorden många olika strukturer. Det gör marken perfekt för Sauvignon Blanc, Nya Zeelands nummer ett, men även för druvsorter som Chardonnay och Pinot Noir.

Klimatet är svalt, men för Nya Zeeland regnfattigt, då en bergskedja i väster till stor del håller hotande moln borta. Marlborough har utan tvekan fram till idag utvecklats till Nya Zeelands mest imponerande och bästa region, och har framför allt gett druvsorten Sauvignon Blanc anseende och respekt över hela världen.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar