Meny
Från jord till bord / Kul/Bra att veta / Vinkunskap

Hur lagrar jag mitt vin?

En vanlig fråga kring vin är så klart: Hur ska jag lagra vinet? Speciellt om jag vill lagra vinet i många år och på så sätt dess potential.

Det finns några ganska enkla regler. 

Den idealiska lagringstemperaturen ligger kring 12 grader, toleranser på 2 grader mer eller mindre är acceptabla.

Luftfuktigheten bör ligga på mellan 70 – 75 %, några procent mer eller mindre skadar inte. Huvudsakligen handlar det om att korken inte ska  torka ut och då förlora sin elasticitet.

Utrymmet där vinet lagras bör vara fritt från främmande lukter. Dessa kan i sämsta fall gå över på vinet och påverka dess arom negativt.

Vin bör lagras i mörka utrymmen. Vilket inflytande naturligt eller konstgjort ljus har på vinets kvalitet är osäkert (det har inte undersökts fullständigt) men det är bevisat att ljus varaktigt försämrar kvaliteten på mousserande vin och champagne.

Den som vill lagra äldre årgångar bör se till att utrymmet är fritt från vibrationer. Dessa kan röra upp bottensatsen om och om igen.

Den som inte har möjligheten att upprätthålla den idealiska lagringstemperaturen på ca 12 grader, bör förvara sina viner i utrymmen där temperaturerna är konstanta. Stora temperaturväxlingar är mycket skadliga för vinet.

Detta var de viktigaste detaljerna. Om du inte har de rätta förhållanden för att lagra vin kan du istället använda ett vinskåp. De fungerar utmärkt och de kan köpas i fackhandeln. Ett stort utbud av vinkylskåp hittar du på vinlagring.se

Ett tips för dig som vill prova viner och kanske besöka en vinkällare är Gloria (bilden) i Estlands huvudstad Tallin. Värt ett besök!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar