Meny
Mattips / Vin & Mat

Trött på öl och snaps till sillen och köttbullarna?

Den svenska julmaten har, historiskt sett, en väldigt stark koppling till öl, julmust och snaps. Men behöver det alltid vara så? Vinexperten Eckhard Hillman från The Wine Company har grävt ned sig i favoriterna på det svenska julbordet och presenterar nu alternativen som räddar din matupplevelse i jul.

Maträtt: Julskinka (panerad och serverad med senap och julknäcke)
Eckhards vintips:
Senapen är den farligaste fallgropen när man ska välja vin till julskinkan. Det behövs ett rött vin som inte är för tungt men ändå inte för lätt. Det får inte heller vara för mycket tanniner och inte för starkt. Ett okomplicerat vin är att föredra. Här finns till exempel italienska Baroncello eller österrikaren Estoras.

Maträtt: Köttbullar
Eckhards vintips: Helt klart en maträtt som ska avnjutas tillsammans med rött vin och allra helst med ett Pinot Noir. Köttbullar är ingen tung måltid och därför ska man servera ett lite fruktigt och kryddigt vin utan för stora inslag av tanniner. Ett för tungt vin riskerar att ta över smaken från köttbullarna. Ett exempel som fungerar perfekt är det Nya Zeeländska vinet
Sileni.

Maträtt: Janssons frestelse
Eckhards vintips: Janssons frestelse är en speciell rätt och till denna passar egentligen bara en druva. Sauvignon Blanc. Smaken av grönsakerna och potatisen går perfekt ihop med Sauvignon Blanc. Det är ansjovisen som komplicerar rätten något men ett torrt vin med bra syra och intensiv fruktighet är mycket bra. I den vita varianten av vinet Sileni hittar vi smak av cassis, citrus och äpple vilket gifter sig fint med Jansson. Om man föredrar europeiska viner så är fransosen Sancerre eller österrikiska Grüner Veltliner andra lämpliga Sauvignon Blancviner.

Maträtt: Lutfisk
Eckhards vintips: Även här är Grüner Veltliner mycket bra. Det passar till grönsakerna och potatisen och skulle dessutom fungera bra med vitpeppar som många föredrar till lutfisken. Vin som ska drickas till lutfisken ska inte ha för hög syrahalt men ändå ha bra ”bett”. Det behövs ett fräscht vin med fruktighet och ton av peppar.

Maträtt: Sill (vintipsen gäller senapssill, löksill, inlagd sill, skärgårdssill och sillsallad)
Eckhards vintips: Sillen har i sig en frisk syra och därför får inte vinet ha för hög syra. Det ska vara ett vitt vin som inte är för fruktigt utan ganska så neutralt. Ett bra förslag är att välja ett tyskt vin från Weissburgunderdruvan som har en klar fruktarom från äpplen och citrusfrukter och som har en rak final.

Maträtt: Sylta
Eckhards vintips: Vinet får inte vara för kraftigt utan det behövs en bra balans mellan mogen frukt och arom. Ett syditalienskt vin från Aglianicodruvan skulle passa perfekt. Även spanska viner fungerar bra men det är viktigt att inte välja ett för tungt eller kryddigt vin utan det ska finnas en balans mellan fruktigheten och kryddigheten.

Maträtt: Prinskorv
Eckhards vintips: Ett något fruktigt vin. Till prinskorven fungerar ett vitt vin perfekt men det får inte vara för tungt utan snarare åt det neutrala hållet. Om vinet blir för fruktigt är det lätt att vinet tar över smaken från prinskorven. Ett förslag till vin är spanska Condesa som kommer från Verdejo-druvan.

Maträtt: Gravad lax
Eckhards vintips: Till laxen rekommenderas ett vin med kryddig arom och toner av fatlagring. Vanilj, träarom och moccatoner passar perfekt. Chardonnay är ett klassiskt val som skulle vara utmärkt till den gravade laxen.

Maträtt: Rödbetssallad
Eckhards vintips: Rotfrukter behöver generellt ett vin med både jordkaraktär och fruktighet. Ett tyskt vitt vin från druvan Silvaner är en klassiker till vegetariska rätter och skulle passa bra även till rödbetssalladen.

Maträtt: Ris á la Malta
Eckhards vintips: Nu är vi egentligen inne på sötare dessertviner men efter att ha ätit ett helt julbord så kan detta bli för tungt. I stället är ett mousserande alternativ mycket bra till denna rätt. Champagne fungerar perfekt men också en Prosecco eller Frizzante eftersom det är lätta viner som är gott efter all tung mat. Och dessutom är det trevligt att fira julen med lite bubbel!

Maträtt: Julskinka (panerad och serverad med senap och julknäcke) Eckhards vintips: Senapen är den farligaste fallgropen när man ska välja vin till julskinkan. Det behövs ett rött vin som inte är för tungt men ändå inte för lätt. Det får inte heller vara för mycket tanniner och inte för starkt. Ett okomplicerat vin är att föredra. Här finns till exempel italienska

Inga kommentarer

    Lämna ett svar