Meny
Från jord till bord

Dekantera eller att inte dekantera…?

Att hälla över vinet i en karaff är mycket populärt, särskilt när det gäller röda viner. Kanske använder du en karaff för att det ser trevligt ut och för att det sprider en viss sinnlighet eller för att du vill ”lufta” ditt vin. Men när ska man dekantera eller inte dekantera sitt vin? Kring dekanteringen finns en mängd villfarelser, t.ex. att desto äldre ett vin är desto viktigare är det att dekantera. Många fina viner har förstörts på detta sätt.  

När man dekanterar tar vinet upp syre redan när det hälls över i karaffen. Vilar sedan vinet i sin nya behållare är den stora ytan mer öppen för syre. Syre i stor mängd är dock en av vinets fiender. Syret får vinet att oxidera och åldras snabbt. Särskilt äldre viner är i regel mycket känsliga mot syre och får en chock när de dekanteras.

När bör och kan man dekantera? Man bör i första hand endast välja unga viner, som har tillräckligt med potential när det gäller mognande och åldrande. Här kan syret utveckla en välsignelserik kraft eftersom det unga och fortfarande slutna vinet ”öppnas” genom syret. Det blir  rundare, fylligare och mer harmoniskt. Vinälskaren kan alltså simulera ett mognande, som vinet i flaskan behöver åtskilliga år för att uppnå. Dekanteringen kan dock aldrig ersätta mognandet i flaskan.

Till slut ett nyttigt råd: Om man är osäker bör man avstå från att dekantera och hellre följa vinets utveckling i glaset. Dekantera endast när du precis vet vad du gör!

Bild: Dekanter från Rotschilds

Inga kommentarer

    Lämna ett svar