Meny
Från jord till bord / Kul/Bra att veta / Vinkunskap

Konsten att hantera Champagne rätt

För vissa är den bara ”bubblor“ eller „de rikas lemonad“. För andra är den världens mest förföriska och till och med finaste dryck: champagne. Oavsett vad du förknippar champagne med : bröllop, nyår, tennisveckan i Båstad, segrarens dryck efter ett Formel 1-lopp, så är det oftast en dryck som är förknippade med ”roligt” och fest. Men glöm inte, champagne är en påkostad produkt och att tillverkningen är ytterst komplicerad. Många moment i tillverkning måste än i idag utföras manuellt, t.ex. skörden. Champagne är ett högvärdigt vin – och förtjänar din respekt. Precis som alla andra stora viner. 

Öppna även din flaska med ”respekt”. Många champagnevänner tycker om när korken smäller – något som faktiskt är skadligt för denna majestätiska dryck. På detta sätt skrämmer man champagnen. Vill du göra det rätt, skruvar du sakta flaskan och håller ett stadigt grepp om korken. 

Välj glas med omsorg. Champagne kan mer eller mindre ”avlivas” om den hälls i tjocka glas eller i champagneskålar. En klassiker från gamla Hollywoodfilmer. Ja, avliva är rätt ord! Dessa skålar, som kanske ger ett vackert intryck, återger inte hur fint champagnen bubblar. Och du känner inte heller den fina doften. Smaken, som ju ska vara en sann upplevelse, har ingen chans att utvecklas i dessa skålar.

Ett bra champagneglas är högt, tulpanformat och tunt. Det praktfulla mousserande vinet utvecklas om man endast fyller glaset till hälften. Du kan lätt svänga på det och champagnens läckra bouquet kan börja förföra dina sinnen.

Som sagt, champagne är ett mycket högvärdigt vin, och precis så, bör den också behandlas.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar