Meny
Mattips / Recept / Vin & Mat

¡Buen provecho. Middag med Tapas och vin.

När festmiddagen ska lagas kan det vara svårt att komma på nya spännande rätter att laga, det är lätt att hamna i gamla vanliga hjulspår och laga mat som alla känner igen sen länge. Våga prova något nytt och överraska gästerna med en spansk tapasmeny! Gör som spanjorerna och sitt länge vid bordet, dela på flera olika smårätter, låt flera sorters vin stå framme samtidigt och njut av en opretentiös, lagom stökig middag – precis som i Spanien.

Att matcha vin till tapasmiddagen kan vara lite knepigt, många olika smaker ska passa till en eller några få drycker. Vinexperten Eckhard Hillman från The Wine Company tipsar därför om viner som passar utmärkt till de olika rätterna.

Tapasmeny:

När gästerna kommer:
Ugnsbakade baconinlindade dadlar och blandade oliver.

Eckhards vintips:
Dessa snacks kombinerar salta och rostade toner med sötma. Därför skulle ett lätt och fruktigt rött vin som inte är för rikt på tanniner passa. Det måste passa till baconet och oliverna samtidigt som det ska ha fruktighet som gifter sig med dadlarna. Druvor som passar är till exempel Valpolicella, Barbera eller Pinot Noir.

Till exempel:
Contessa Rosa Langhe 2006, Langhe DOC Fontanafredda.

Middag:
Gambas al Ajillo (gambas i vitlök)
Patatas Bravas (friterad potatis i het tomatsås)
Queso de Cabra (getost med oliver)
Pinchito de Pollo (kycklingspett)
Anchoas del Pais (grillat bröd med fläskfilé, tomat och aioli)
Rack de Cordero a la Parilla (grillade lammracks)

Eckhards vintips:
Eftersom middagen består av så många olika smaker kan det vara en idé att servera några olika viner samtidigt. Till exempel kan det vara lämpligt att servera en ekig och fruktig Chardonnay tillsammans med en ung Rioja.

Till exempel:
Sileni, Hawkes Bay, Chardonnay, 2009. 98 kronor.
Montebuena Rioja, DOC, 2009.

Dessert:
Flan (en spansk version av crème caramel)

Detta behövs för 4 personer:
5 ägg
1/2 liter mjölk
5 msk strösocker till puddingen samt någon deciliter till karamelliseringen, dvs. den bruna ”glasyren”.
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker eller en vaniljstång
Eventuellt några droppar citron

Börja med karamelliseringen: Häll ca 1 dl strösocker i en stekpanna. Värm på låg värme under ständig omrörning. Karamellen är klar när sockret har smält och är gyllenbrunt, det får inte brännas vid!

Häll det karamelliserade sockret i en ugnsfast puddingform eller mindre portionsformar som vrids tills bottnen och kanterna är täckta.

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka upp mjölken med kanel- och vaniljstången.
Vispa äggen och 5 msk socker väl i en separat skål. Tillsätt eventuellt några droppar citron.
Sila vätskan genom finmaskig sil för att skilja ur vanilj- och kanelstång.
Häll den silade äggblandningen i puddingformen/formarna.
Grädda i nedre delen av ugnen i vattenbad (sätt formarna i en större ugnssäker form med vatten). Vattnet skall täcka lite drygt halva formen/formarna.
Puddingen är klar när den stelnat, efter ca 30-40 minuter. Testa med att sticka ner en kniv i puddingen, om inget fastnar på kniven är puddingen färdig.
Låt puddingen svalna något, stjälp sedan upp den på ett fat.

Eckhards vintips:
Till söta och krämiga desserter passar naturligtvis ett dessertvin bra. Men varför inte prova något nytt och servera champagne till desserten? Champagne passar bra till en krämig och mjuk dessert som flan och skapar ett fint, lite annorlunda, avslut på en härlig middag.

Till exempel:
Champagne Baron-Fuenté, La Révélation, Brut.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar