Meny
Mattips / Vin & Mat

Kan jag dricka rött vin till fisk?

Tiderna för den uråldriga och meningslösa regeln ”vita viner till ljust kött, röda viner till mörkt kött” är förbi. Det är inte färgen på köttet som är avgörande för valet av vin, utan snarare tillredningen, såsens fetthalt, aromen, sättet hur kryddorna har använts. Idag kan man utan problem njuta av ett innehållsrikt vitt vin till pocherat eller kokt mörkt kött, utan att behöva bli kallad amatör av bordssällskapet.

Det är egentligen bara frågan, om man även kan servera rött vin till fisk, som leder till osäkerhet. Men det är faktiskt rätt så komplicerat. Principiellt kan man naturligtvis servera rött vin till fisk, om man tänker på följande:

Fisk har en rätt stor andel äggvita, som gör att det röda vinets garvämnen kan ge smak av metall. Ett rött vin med gott om tanniner i kombination med fisk är alltså ingen sann njutning. Väljer man dock ett lätt rött vin och framför allt ett med endast lite tanniner finns det för (röda) vinälskaren inga hinder i vägen. Ett lätt Valpolicella till en kokt eller en inte för hårt stekt fisk fungerar utmärkt. Likaså kan man här välja ett lättdrucket Beaujolais, eller ett Pinot Noir utan mycket trä från Nya Zeeland.

Har fisken dock stekts lite mer eller har den till och med grillats, kan man lugnt välja ett rött vin, som mognat i ekfat, så länge det inte har för mycket tanniner. Aromer som uppstår genom att man steker fisken kan på ett harmoniskt sätt blanda sig med vinets arom (mocka, brända mandlar). Och grillad stek av stora fiskar, som lax, piggvar, svärdfisk eller tonfisk, kan till och med på ett utmärkt sätt kombineras med rött vin, som t.ex. Merlot från Languedoc, Rioja Crianza eller Montepulciano d´Abruzzo. Man behöver bara lite mod och framför allt bör man vara sugen på att experimentera. Det finns en ny och spännande ”smaklig” värld att upptäcka.

Nåja, valet är fritt och även James Bond har åsikter om vin. Inte bara hur en perfekt Dry Martini ska serveras. Ur filmen ”From Russia with love”.

GRANT: Keep still. All right then, get up on your knees. Put your hands in your pockets. Keep ‘em there.
JAMES BOND: Red wine with fish…well that should have told me something.
GRANT: You may know the right wines, you’re the one on your knees. How does it feel old man?

Se klipp ur filmen From Russia with love

Inga kommentarer

    Lämna ett svar