Meny
Vin & Mat / Vinregioner

Toskana, Chianti och en alldeles äkta pastasås.

Det vildromantiska Toskana är ett av världens vackraste och mest fascinerande vinkulturlandskap. Ljuset bryts i vinbergen och i lundarna med olivträd, pittoreska små byar dyker upp bakom kullarna och solrosfälten breder ut sig likt gula hav. Allt detta är enastående och man kan knappt titta sig mätt på detta underbara landskap.

Toskana erbjuder vinälskaren tre av Italiens berömdaste röda viner, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano och Chianti. Det sistnämnda vinet är kanske det mest kända och härkomsten skiljer sig väsentligt från de andra två. Vinbergen ligger här på de branta bergskedjorna 400 till 750 meter över havet. Klimatet är därför något kyligt, inte bara på grund av höjden, utan även det långa avståndet till adriatiska kusten eller till medelhavet innebär, att man här inte känner mycket av medelhavsklimatets inflytande. Totalt är därför Chiantivinet lite lättare, men därför elegantare och med mer finess, än t.ex. Brunello eller Vino Nobile.

Etruskerna och romarna odlade tidigt vin i denna charmiga region men trots det är Chiantivinets historia inte mer än 130 år gammal. I slutet på av 1900-talet utvecklade baron Bettino Ricasoli en metod för att framställa harmoniska Chiantiviner, som kunde drickas så tidigt som möjligt. Denna metod användes tills för 20 år sedan. Därefter gjorde man vissa förändringar i tillverknings-
processen, men man använder fortfarande den viktigaste ingrediensen, druvsorten Sangiovese. En druva som gör Chiantivinet till ett av de bästa röda vinerna – inte bara i Italien. Sangiovese är för övrigt en av världens äldsta druvsorter. Namnet kommer från latinet. Sangue Jovis, Jupiters blod, så kallade romarna vinet från denna druva. Orsaken var den täta rubinröda färgen.

Ett bra Chianti passar perfekt till rumpstek, till den toskanska klassikern Bistecca Fiorentina, till fläskkotlett och naturligtvis till pasta med köttsåser. Här ett originalrecept på denna italienska klassiker, med riktigt oxkött i stället för köttfärs och utan konstgjorda tillsatser i såsen:

Du behöver:
Strimlat fläsk
Stångselleri
Morötter
Lök
Rosmarin
Oxkött (t.ex. lägg)
2 burkar passerade tomater
1-1 ½ glas rött vin
Parmesanost
Spaghetti

Och så här går det till:
Alla grönsaker skärs i tärningar.
Oxköttet strimlas eller skärs i tärningar.
Stek fläsket i en kastrull och tillsätt rosmarin efter egen smak.
Lägg i grönsakerna och stek dem lite lätt, tillsätt även köttet och tomaterna.
Salta och peppra efter eget tycke.
Tillsätt rött vin och fyll på med vatten tills vätskan täcker köttet och grönsakerna.
Koka till dess att köttet är mjukt och praktiskt taget faller sönder.
Ta upp köttet ur grytan och ta isär det ordentligt med 2 gafflar
Lägg tillbaka köttet i såsen och strö lite riven parmesanost direkt i såsen.
Koka spaghettin ”al dente” och tillsätt den direkt i grytan.
Sedan är det bara att servera.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar