Meny
Kul/Bra att veta / Vinkunskap / Vinprovning

Vad är Tanniner?

Vinets själ

Tanniner, som även kallas garvämnen, är en viktig beståndsdel i röda viners smak. På sätt och vis kan man säga att de är vinets själ och ryggrad. Tanninerna finns i druvskalen och inte i druvans saft. Under vinets jäsning utvinns tanninerna och färgämnen (precis som färgämnen tillhör tanniner gruppen fenoler) ur skalen. Ett rött vins tanninhalt beror på olika faktorer, till exempel jäsningenstidens längd eller druvsorternas naturliga tanninhalt. Det finns sorter med hög tanninhalt, som Cabernet Sauvignon, Syrah eller Nebbiolo. Druvsorter med låg tanninhalt är t.ex. Merlot, Pinot Noir eller Gamay.

Ger mjuka viner

Tanniner spelar en viktig roll för röda viners smak. De förstärker aromerna och ser till att vinerna kan hävda sig även mot fylligare rätter. I gommen verkar bra tanniner mjukt och varmt sammandragande och du kan känna en angenäm och lite ”sträv“ känsla.

Omogna tanniner

Tanniner som inte är mogna, till exempel på grund av att druvorna skördats för tidigt, är grönaktiga. De utlöser en aggressiv, gräsig och sammandragande verkan i gommen.

Bottensats i flaskan

Ett av skälen, varför ett bra rött vin behöver en viss tid på sig för att mogna, ligger i tanninernas struktur. I kraftigt tanninhaltiga röda viner, som till exempel Bordeaux, Barolo eller Syrah (från floden Rhone) avtar tanninhalten då vinerna mognar. De ”smälter” då harmoniskt in i smakbilden. Vid längre lagring kan så kallad bottensats förekomma i din vinflaska och det är resultatet av tanninerna. Men ingen fara för vinet,  det kan du njuta av ändå!

Hälsosamma tanniner

Dessutom har forskningar kommit fram till, att fenoler, alltså även tanniner, förebygger förkalkning i artärerna. Därmed kan de i viss mån förebygga hjärtinfarkt. Även vid läkandet av sår kan tanniner enligt vetenskapliga undersökningar spela en viktig roll.

Läs också: Vintips: Amarone – ett italienskt vin till middag, Månadens Vin – Februari – La Braccesca Vino Nobile 2007, Få en mer hälsosam start på 2012 – genom att välja rätt vin och Månadens Vin – November – Rotspon Bordeaux

4 Kommentarer

 • Vin och choklad otänkbart?
  2013-10-02 at 11:05

  […] är mörk choklad med en mer eller mindre stor andel kakao. Chokladens bitterämnen adderas till de något bittra tanniner som finns i rött vin. Alla som tycker om mörk choklad bör därför välja ett fylligt och samtidigt mjukt rött […]

  Svara
 • […] Läs också: Vad är Tanniner? […]

  Svara
 • Vin & choklad | Vinblogg
  2015-11-18 at 10:01

  […] är mörk choklad med en mer eller mindre stor andel kakao. Chokladens bitterämnen adderas till de något bittra tanniner som finns i rött vin. Alla som tycker om mörk choklad bör därför välja ett fylligt och samtidigt mjukt rött […]

  Svara
 • Vin & choklad - Mygate Magazine
  2015-11-18 at 12:23

  […] är mörk choklad med en mer eller mindre stor andel kakao. Chokladens bitterämnen adderas till de något bittra tanniner som finns i rött vin. Alla som tycker om mörk choklad bör därför välja ett fylligt och samtidigt mjukt rött […]

  Svara

Lämna ett svar