Meny
Från jord till bord / Kul/Bra att veta / Vinkunskap

Att lagra vin hemma behöver inte vara någon konst

Många har läst och hört mer eller mindre komplicerade instruktioner för hur vin bäst bör lagras. Perfekt temperatur, rätt lutning på flaskorna och idealisk luftfuktighet kan framstå som orubbliga förutsättningar för att lagringen ska vara lyckad. Snäva regler som kan få vem som helst att ge upp alla ambitioner på att lagra vin. Sanningen är dock att det inte behöver vara fullt så krångligt, genom att följa några enkla riktlinjer lagras vin enkelt hemma. Wine Companys vinexpert Eckhard Hillman tipsar om vad som är viktigast att tänka på vid lagring av vin.

Ljus

Något som faktiskt är viktigt vid lagring av vin är att flaskorna inte står för ljust. Vin mår inte bra av för mycket ljus, det är till exempel ingen slump att vinflaskor oftast tillverkas av mörkt glas. Hitta gärna en plats i hemmet som är lite undanskymd för din vinsamling, till exempel i garderoben, i skafferiet eller i ett mörkt hörn av rummet.

Fukt

Vin mår bäst av att lagras i en relativt hög luftfuktighet, helst mellan 70 – 75 procents luftfuktighet. I Sverige är luftfuktigheten generellt sett relativt hög, cirka 60 procent inomhus. Har du ingen källare eller annan fuktigare plats att förvara vinet är det bra att tänka på att inte förvara flaskorna för varmt och ljust eftersom de också gör att luften blir torrare.

Temperatur

För att vinet ska lagras i lagom takt bör det inte förvaras i en temperatur som är allt för varm eller för kall, optimal temperatur för att lagra vin är cirka 12°. Är det svårt att hitta en plats i hemmet som håller exakt rätt temperatur är det viktigast att hitta en plats som åtminstone håller så jämn temperatur som möjligt. Lagras vinet för svalt avstannar mogningsprocessen och inget händer, är det för varmt riskerar man att vinet blir ”kokt” och smakerna förstörs. Att placera sin vinsamling ovanpå kylskåpet är till exempel därför ingen bra ide, det är ofta den varmaste platsen i hela hemmet.

Skruvkork = kan inte lagras?

En vanlig missuppfattning är att viner som är förslutna med skruvkork inte kan lagras. Även om de flesta viner med skruvkork med fördel dricks unga, passar en del utmärkt att lagra. Om och hur länge vinet kan lagras beror på vilket vin det är, dess ursprung och producent. Korkskruv är i sig ingen nackdel för vinet, tvärt om kan det vara en fördel eftersom man inte riskerar att vinet korkskadats.

Liggande eller stående flaskor?

Flaskor som förslutits med naturkork mår oftast bäst av att lagras liggande, korken behöver fukten från vinet för att inte torka. Viner med skruvkork kan utan problem lagras stående. Viktigt är dock att vinet inte skakas eller utsätts för stora vibrationer eftersom fällning i vinet då rörs runt och riskerar att göra vinet grumligt.

För logg

När vinet är nytt kan det kännas självklart att man ska minnas när det köptes och hur länge vinet lagrats. Men när vinsamlingen (förhoppningsvis) ökar och tiden går kan det vara lätt att glömma vilket vin som faktiskt lagrats längst och när vilken flaska egentligen var tänkt att drickas. Ett tips är att skriva ned eller på något sätt märka flaskorna allt eftersom nya tillkommer och andra dricks upp, då riskerar man inte heller att något vin lagras för länge, blir övermoget och inte längre är lika gott som när det var på topp.

Inte bara för dyra viner

Många tror att endast mycket dyra viner är värda att lagras, detta stämmer inte då även enklare viner kan tjäna på en viss tids lagring. Wine Companys svensktalande vinexperter hjälper gärna till att välja viner som med fördel lagras under en kortare eller längre tid och till priser som passar såväl en lägre som en högre budget.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar