Meny
Kul/Bra att veta

Låt inte vinglasen förstöra vinets smaker och dofter – Enkla tips hur du hanterar dina vinglas på rätt sätt

Många vinälskare har ett urval av vinglas hemma. Glas i olika former som hjälper vinet att utveckla sin smaker och dofter. Kanske har glaset dessutom kostat en slant!

Du väljer rätt glas, ett vin som du vet är bra men ändå smakar det inte som du tänkt dig. Kanske är du då snabb att skylla på vinet, eller kanske just på vinglaset. Men i själva verket är det ofta varken glas eller vin det är fel på. Det kan helt enkelt bero på felaktig hantering av glasen.

 

 

Här är några tips du kan tänka på när du hanterar dina vinglas:

  • Glas bör alltid förvaras i en luktfri miljö. Glasen är känsliga mot främmande lukter som kan ge smak åt vinet.
  • Låt glasen stå på fot, inte upp-och-ned. Lukter kan nämligen samlas inne i glaset. Innan du använder glasen gör ett ”lukttest” för att kontrollera att de är neutrala, dvs luktfria.
  • Om glaset inte är neutralt kan du hälla lite vin i glaset. Fukta hela glaset genom att sväng vinet. Häll sedan ut vinet och glaset är neutralt. Det här kallas att ”avinera”. Efter du har gjort det bör det inte finnas några hinder kvar för att njuta av vinet.
  • Diskmedel tar död på arom och bubblor i vin och champagne! Om du känner på ytan på ett fint vinglas känns det jämnt och perfekt. I själva verket är det fullt av ojämnheter och i dessa kan det samlas rester av diskmedel, som löses upp av vinet. Det kan förorsaka bismaker och kan döda mousserande viners, t ex  champagne, bubblor. Även små mängder diskmedel kan förstöra ett mousserande vin.
  • När du rengör dina vinglas tänk på följande: Skölj ur glaset med mycket varmt vatten, torka och polera därefter med en fin duk. Detta räcker! Ställ sedan glasen, på fot, i ett doftfritt skåp.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar