Meny
Vinregioner

Chateauneuf du Pape

Chateauneuf du Pape flaska

traditionella Chateauneuf du Pape flaska

Under bra år producerar appellationen Chateauneuf du Pape, i södra Rhône, stora viner. Låg tanninhalt för att vinerna kan drickas unga, men dessa toppviner kan trots det lagras under lång tid.

 

Chateauneuf du Pape ligger i närheten av staden Avignon. En plats som en gång i tiden tjänade som exil för påvarna. Påve Johannes XXII. valde slottet Châteauneuf som sommarresidens. Det är härifrån som appellationen har fått sitt namn.

Tack vare sin historia hittar man idag påvliga symboler på vinflaskor från området, på vilka man har präglat Petrus korsade nycklar och tiaran. Den unika flaskan är sedan 1938 varumärkesskyddad och får endast användas av de lokala tillverkarna. Det finns dessutom en modern version av flaskan med en stiliserad påvekrona. En del producenter använder sig också av individuella variationer av dessa symboler.

I appellationen är 13 olika druvsorter godkända. För de kända röda vinerna används huvudsakligen sorterna: Grenache, Syrah och Mourvèdre. Andelen odlade vita viner utgör inte mer än cirka 7 %.

Grenache utgör den största delen i Chateauneuf du Pape-vinet. De ger vinet en rund smak samt en fruktig och kryddad arom. Syrah bidrar till kraftiga viner med mörk färg och gott om tanniner. Med sin fyllighet är den vinernas ryggrad. Druvsorten Mourvèdre kompletterar Cuvéen med en utmärkt tanninstruktur och bidrar till vinernas mognad.

Ett förmånligt alternativ till Chateauneuf du Pape är vinerna från Cotes du Rhône och Gigondas, som också ligger i södra Rhône området.

Vi rekommenderar:

Duc de Beaubernard 2009 Châteauneuf-du-Pape

Duc de Beaubernard 2009 Châteauneuf-du-Pape

Jaboulet Secret de Famille 2007, Côtes du Rhône

Jaboulet Secret de Famille 2007, Côtes du Rhône

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar