Nya Zeelands största vinodlingsområde sträcker ut sig längs Wairau River, på den södra öns norra spets. De stora vinfälten omges av höga bergskedjor. När de första vinbergen anlades 1973 i Marlborough var det starten för vinodlingen på den södra delen av ön. Här fick Sauvignon Blanc ett fantastiskt uppsving i mitten av 80-talet. En druvsort som härstammar från Loiredalen i Frankrike, och som används i viner som Sancerre eller Pouilly-Fumé.
Sauvignon Blanc från Nya Zeeland blev framgångsrik på grund av sin särskilda stilistik. Viner från denna region är kända för sin ovanligt intensiva, koncentrerade fruktarom. I Sauvignon Blanc hittar man huvudsakligen aromer från krusbär, gräs och gröna frukter. Dessa viner passar till kräftor, musslor och fisk.
Förutom det utomordentliga Sauvignon Blanc hittar man i Marlborough även lätta och uppfriskande viner, som Chardonnay, Riesling och Grauburgunder. Bland de röda vinerna från Marlborough bör framför allt Pinot Noir nämnas.
Inga kommentarer