Meny
Kul/Bra att veta

Méthode champenoise – hur tillverkas champagne?

Vid tillverkning av högvärdiga mousserande viner använder man sig av den klassiska flaskjäsningen, även kallad ”méthode champenoise” – då en andra jäsning rum i flaskan. En metod som är obligatorisk vid tillverkning av mousserande viner som champagne och crémant från Frankrike, samt cava från Spanien. Även i Tyskland produceras många högvärdiga mousserande viner, framför allt Winzersekt (vinodlarsekt), enligt denna metod.

Vid den andra jäsningen blandas grundvinet med socker och jäst. Därefter fylls det på glasflaska och försluts. I denna jäsning förvandlar jästen sockret till kolsyra och alkohol.

Efter en tids lagring förflyttar man jästen upp till flaskhalsen. Det gör man genom att man skakar flaskan, manuellt eller automatiskt. Då vinet skakas använder man en så kallad pupitre av trä alternativt halv- och helautomatiska skakmaskiner. Maskinen uppfanns av en tysk vinkällarmästare som arbetade hos champagneproducenten Veuve Clicqout.

Vid den så kallade ”degorgering” tar man bort jästproppen. Vid kall degorgering fryser man jästen i flaskhalsen genom att stoppa flaskorna med flaskhalsen nedåt i ett köldbad. När man öppnar kapsylen slungas, tack vare trycket, jäst-is-proppen ur flaskan. Då alltid lite skum går förlorad vid degorgeringen, fylls flaskan på med vintillsats. Med denna kan samtidigt det mousserande vinets söthetsgrad bestämmas. Tillsatsen kan bland annat bestå av söta viner eller av grundvin.

Hos champagne uppstår därför följande smakriktningar:
Brut Nature: ingen vintillsats, 0 till 3 g/L restsocker
Extra Brut: vintillsats med 0 till 6 g/L restsocker
Brut: vintillsats med 0 till 15 g/L restsocker
Extra Sec: vintillsats med 12 till 20 g/L restsocker
Sec: vintillsats med 17 till 35 g/L restsocker
Demi Sec: vintillsats med 35 till 50 g/L restsocker
Doux: vintillsats med mer än 50 g/L restsocker

Vi rekommenderar:

Champagne Jacquart Cuvée Mosaique

Champagne Jacquart Cuvée Mosaique

Champagne Jacquart Rose Mosaique

Champagne Jacquart Rose Mosaique

Champagne Diamant Blanc

Champagne Diamant Blanc

Champagne Baron-Fuenté La Révélation

Champagne Baron-Fuenté La Révélation

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar