Meny
Vinregioner

Venetien – hem till Valpolicella

Venetien

Venetien

Venetien har en lång vinodlartradition. Förr producerade man här vin för att försörja handelsresande som färdades via Alperna och vidare.

Klimatet i Venetien är mycket intressant och påverkas av sval luft från Alperna, bris från Medelhavet och Gardasjöns speciella förutsättningar ger unika italienska viner.

Jordens kvalitet och sammansättning är varierande. Jorden här tjänar som hemvist för många intressanta druvsorter. Till och med en del som man inte kan hitta någon annanstans!

Från denna region kommer en variation av vinstilar, t ex Valpolicella och Soave. Man producerar torra viner, men även ädelsöta, som det mycket attraktiva Recioto. Några är lagom tunga. Men även Amarone som är ytterst fylligt. Ett vin som blir allt mer populärt och nu nästan utvecklats till en äkta klassiker.

Venetiens bästa vinodlare är visserligen mycket traditionella, men ändå innovativa och ytterst kreativa. De senaste åren har det dykt upp nya och mycket intressanta röda och vita viner. Viner som verkligen är värda att upptäcka!

Italienska viner hos The Wine Company

Läs också: Vintips: Amarone – ett italienskt vin till middag

Inga kommentarer

    Lämna ett svar