Meny
Från jord till bord / Kul/Bra att veta

Vindrickarens A och O – här är listan över de ultimata vintillbehören

Att dricka vin är populärare än någonsin. Men hur ska egentligen en flaska luftas för att smaken ska bli den bästa? Vilken typ av öppnare är bäst och signalerar att det är en kännare som håller den? Och hur vet man att vinet har den optimala temperaturen? The Wine Companys expert Eckhard Hillman delar nu med sig av de bästa och lyxigaste tillbehören som ska finnas i vinkitet.

I takt med att vinintresset blir större över hela landet har även intresset för tillbehör och verktyg ökat. Eckhard Hillman är Weinakademiker hos The Wine Company och han har tagit fram en lista över tillbehör som alla vindrickare bör ha i hemmet.

– Många ringer in till The Wine Companys svensktalande vinkonsulter för att fråga vad man egentligen ska ha i det ultimata vinkitet. Mitt bästa tips är att satsa på en bra vinöppnare och allra helst ett så kallat sommelierbestick eller en klassisk ”kyparmodell”. Öppnaren använder sig av flaskstöd vilket gör hävningen ur flaskan smidig. Och det ser dessutom proffsigt ut, säger Eckhard Hillman, Wein Akademiker hos The Wine Company.

I takt med att bag-in-box viner blir allt vanligare så är det också en bra idé att satsa på en bra och snygg dekanter eller karaff. Vinet är ofta väldigt ungt och behöver komma i kontakt med syre för att alla smaker ska komma fram. Men det har också fördelen att eventuella partiklar från vinet separeras bort. För att underlätta luftningen och optimera smakupplevelsen kan man även använda en dekanteringstratt.

– Smaken på vinet tjänar mycket på rätt temperatur. Ett lite lyxigare tillbehör som gör stor skillnad för vinupplevelsen är en digital vintermometer som mäter vinets exakta temperatur. En folieskärare ska också finnas i varje vindrickares arsenal, säger Eckhard Hillman.

Värt att betona är också att använda rätt glas till rätt typ av vin. Två av de viktigaste faktorerna när det kommer till vinglas är att de ska vara transparenta och att de ska sluta sig upptill. Detta för att vinets färg ska synas och för att aromen ska samlas upp och inte försvinna ut i rummet. Aromen är en stor del av smakupplevelsen.

– Minst tre olika glas bör finnas i vinkitet. Ett smalare glas för sparkling eller champagne, ett glas med stor skål och bredare mun vilket passar bäst för rödvin samt ett vitvinsglas. Gärna av typen Riesling, säger Eckhard Hillman.

Eckhards topplista över det optimala vinkitet:

  1. Tre olika typer av glas, champagneglas, Bordeauxglas och Rieslingglas
  2. Sommelierbestick eller en vinöppnare av ”kyparmodell”
  3. Folieskärare
  4. Dekanter (eller karaff) – för att ”öppna” ett ungt vin och snabba på mogningsprocessen men också för att separera partiklar i vinet
  5. Vakuumförslutare – suger ut luften ur en öppnad flaska vilket gör att vinet håller längre
  6. Dropp stopp eller droppkork
  7. Digital vintermometer
  8. Vinkylare, gärna med inbyggd, automatisk klimatkontroll
Sommelierbestick

Sommelierbestick

Bordeauxglas

Bordeauxglas

Dekanter

Dekanter

Inga kommentarer

    Lämna ett svar