Meny
Vinregioner

Sicilien

SicilienSicilien

Sicilien som vinproducent är värd att talas om. Även om man tidigare har producerat stora mängder vin så har inte kvaliten varit så hög. Men regionen har utvecklats under de senaste 20 åren och nu tillverkas viner av hög kvalitet, som gör att man kan börja konkurrera med viner från de mer traditionella regionerna i Italien.

Det varma Medelhavsklimatet är som gjort för produktion av premiumviner. Ett misstag man dock gjort tidigare, var att odlingsområdena låg allt för nära kustområdena. Producenter som Planeta och Donnafugata har sett fördelarna med odling på höglandet, dvs. flera hundra meter över havet. Här är det svalare och jorden är stenigare och kargare. Andra tillverkare har följt efter.

Sicilien har flera underbara inhemska druvsorter, som t ex Nero d’Avola. En druva som har utvecklats från att bara vara ett komplement till superstjärnorna på den italienska vinscenen. Men här odlas också internationella sorter som Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Sicilien kan, tack vare kompromisslösa producenter som Planeta, leverera uttrycksfulla, originella och unika viner.

1 Kommentar

  • test
    2011-05-10 at 09:44

    Spännande!

    Svara

Lämna ett svar