Meny
Vin & Mat

Fire up the grill! Dags för grillviner 2011 (1/2)

Fire up the grill!

Fire up the grill!

Grillning har blivit en ny folksport. Så fort temperaturerna tillåter det, förvandlas balkonger, terrasser, trädgårdar, parker och stränder till rykande och ångande kök. Grilla kan man både det ena och det andra, och då gäller det att också ha den rätta drycken till hands. Alla som i detta sammanhang endast har öl i tankarna lever inte i nutiden. Den rätta trenden är grillviner. Men vad är det som verkligen passar?

Unga, torra vita viner (utan mognad i barrique)

Dessa viner borde alltid vara med, när fisk och havsfrukter ligger på grillen. De passar också perfekt till grillade grönsaker (paprika, zucchini, auberginer) och till och med till stekt korv. Det är dock viktigt, att vinet varken är för neutralt eller för dominant. Alltså inga vattniga droppar (de har ingen chans att hävda sig mot de kraftiga rostaromerna) och inte heller alltför aromatiska viner (de tar över för mycket och verkar störande).

Unga, restsöta viner (utan mognad i barrique)

Ja, de passar faktiskt, men bara till grillade rätter, där en fruktig sötma spelar en roll, exempelvis till marinad eller sås. Till exempel till satéspett (yakitori, satay) eller havsfrukter, som räkor, som marinerats i förväg. Även bläckfisk utvecklar en söt smak på grillen och passar utmärkt till dessa viner.

Kraftiga torra viner (med mognad i barrique)

De passar utmärkt, när de serveras till fågel (kycklinglår), gris eller stekt korv. Mognaden i barrique gör sitt och de typiska rostaromerna i vinet kompletterar smaken. Det är dock viktigt, att vinerna har en bra syrastruktur och inte är för smöriga eller karamelliga, då gommen i detta fall kommer att tröttna för snabbt. Även en för hög alkoholhalt bör undvikas – särskilt ute i det fria i samband med sommartemperaturer har denna visat sig vara en nackdel.

… läs mer om detta i andra delen nästa vecka.

Har du provat detta recept och vin i kombination? Gillade du maten och vinet? Skriv och berätta i kommentarfältet.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar