Meny
Vin & Mat

Fire up the grill! Dags för grillviner 2011 (2/2)

Fire up the grill!

Fire up the grill!

Grillning har blivit en ny folksport. Så fort temperaturerna tillåter det, förvandlas balkonger, terrasser, trädgårdar, parker och stränder till rykande och ångande kök. Grilla kan man både det ena och det andra, och då gäller det att också ha den rätta drycken till hands. Alla som i detta sammanhang endast har öl i tankarna lever inte i nutiden. Den rätta trenden är grillviner. Men vad är det som verkligen passar?

Torrt rosévin (utan mognad i barrique)

Förstklassigt grillvin, som passar såväl fisk och havsfrukter som kött. Förutsättningen är att man bestämt sig för veritabla viner med bra struktur, tanniner och bett. Alltså de klassiska rosévinerna, t.ex. från Provence. Alltför saftiga fruktbomber med djup färg, mycket smälta och för hög alkoholhalt bör stanna hemma.

Unga, temperamentsfulla, torra röda viner (utan mognad i barrique)

Perfekt och nästan universellt användbara. De passar naturligtvis utmärkt till alla slags kött, och även till grillad fisk, potatis och grönsaker. Viktigt är även här, att de inte är för fruktiga och att de innehåller kryddiga nyanser. Alkoholhalten bör inte vara för hög, och temperaturen bör vara sval (ca 14 grader Celsius).

Kraftiga, fylliga, torra röda viner, eventuellt med mognad i barrique

Även dessa viner passar, men behöver en motsvarande rätt på grillen. Alltså förstklassig oxstek, filé eller lammkotlett. Det är viktigt, att de inte är för runda, innehåller friskhet och tanniner och inte serveras för varma (ca 16 grader Celsius).

Mousserande viner

Den som tycker om mousserande viner även till grillat (i detta fall fisk och havsdjur), bör välja riktigt uttrycksfulla viner. Alltså flaskjäsning och några års lagring på jästen. Champagne passar alltid, även bra tysk ”Winzersekt” (vinodlarsekt), bra Cava, Franciacorta, Trento DOC eller bra ”sparkling wine” från andra sidan havet. Viktigt: vinet måste vara strävt, Brut, Extra Brut eller Dosage Zero.

Har du provat detta recept och vin i kombination? Gillade du maten och vinet? Skriv och berätta i kommentarfältet.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar