Spenatrisotto med torkade tomater
Ingredienser för 4 personer:
400 g risottoris (caneroli arborio eller vialone nano)
1,5 l fågelfond
200 g grovt riven parmesan
200 g smör
100 g torkade tomater
100 g färsk spenat
lite timjan
4 vitlöksklyftor
lite salt
¼ l vitt vin
4 matskedar vispad grädde
4 cl olivolja
4 schalottenlökar
Tillredning:
Värm risottoriset tillsammans med fint skuren schalottlök, timjan och vitlök i olivolja samt lite salt tills dess kanter på schalottlökarna blir bruna. Tillsätt sedan vitt vin och låt vinet koka in helt. Koka på mellanvärme och ös kontinuerligt med vätskan.
Efter ca 25 min tillsätts grovt skurna tomater, som tidigare kokts upp i fågelfonden.
Efter ytterligare 3 min tillsätts den tvättade och grovt skurna spenaten. Rör snabbt ned smöret och ta bort risotton från spisen.
Avlustningsvis, tillsätts den grovt rivna parmesanosten och eventuellt lite vispad grädde. Risotton är nu klar att serveras och ska inte kokas mer.
Det passande vinet:
Välj ett saftigt, ungt, friskt vitt vin. Med många av de italienska vinerna från norr är du på säkra sidan, men man kan absolut också välja något ovanligt. I Venetien tar man gärna en bra Soave till risotto. Garganega, Trebbiano, Pinot Grigio och Silvaner är här de rätta druvsorterna.
Har du provat detta recept och vin i kombination? Gillade du maten och vinet? Skriv och berätta i kommentarfältet.
Läs också: Vintips: Amarone – ett italienskt vin till middag
Inga kommentarer