Meny
Mattips / Vin & Mat / Vintips

Visst funkar vin till midsommarmaten!

Snart är det midsommar och för många är det då givet med en midsommarlunch enligt traditionens alla regler. De som inte tycker om öl och kanske tycker snaps är för starkt så pass tidigt på dagen blir ofta lämnade åt sitt öde – sill är som bekant ofta knepigt att matcha med rätt vin. Därför tipsar The Wine Company om viner som passar utmärkt till midsommarmaten, ett tips kan vara att servera vinet med is och en skvätt sodavatten för en fräschare och lättare midsommardryck.

Traditionerna kring midsommar är hos många svenskar minst sagt stark. Sill, potatis, öl och snaps känns för många lika självklara som midsommarstång och jordgubbar. Midsommarmat serveras liksom julmat inte traditionellt med vin, därför kan det vara bra att vara lite extra noga med vilket vin man väljer till maten.

– Det knepigaste med midsommarmaten är syran i sillen som kan göra det svårt att hitta vin som passar. Samtidigt vet vi att många föredrar vin framför öl och snaps varför vi på The Wine Company gärna tipsar om vilka druvsorter som ofta passar utmärkt till denna typ av mat. I takt med att allt fler svenskar föredrar vin framför andra alkoholhaltiga drycker är det inte är så konstigt att det sker ett ökat intresse för att dricka vin även till midsommar, säger Eckart Hillman som är Weinakademiker hos The Wine Company.

The Wine Companys vintips till midsommar:

  • Ett vitt vin passar bäst till sillen med färskpotatis. Tänk på att välja ett vin som inte har för hög syra för att balansera syran i sillen. Druvor som brukar passa är till exempel: tysk Weissburgunder (Pinot Blanc)Grauburgunder (Pinot Gris/Grigio) och Silvaner.
  • Varför inte avnjuta jordgubbstårtan eller vaniljglass med jordgubbar tillsammans med ett glas roséchampagne? Ett lyxigt och kanske lite annorlunda avslut på midsommarlunchen.
  • För den som föredrar rött vin till midsommarmaten är ett tips att välja ett vin gjort på druvorna Nebbiolo eller Sangiovese. Till sill passar däremot rött vin sällan bra, välj istället något av vitvinsalternativen till det.
  • Om du tänkt grilla kött på kvällen passar till exempel en Rioja eller Ripasso fint, den lite kraftigare grillsmaken träder bäst fram om det matchas med ett smakrikt och något robustare vin. Ett tips är att prova ett smakrikt rosévin om du tänkt grilla korv.

Vi rekommenderar:

Champagne Heidsieck Monopole Rosé

Champagne Heidsieck Monopole Rosé

Gran Sasso Sangiovese

Gran Sasso Sangiovese

Königschaffhauser Vulkanfelsen Grauburgunder

Königschaff-hauser Vulkanfelsen Graubur-gunder

Nordheimer Kreuzberg Silvaner

Nordheimer Kreuzberg Silvaner

Ripasso Sartori

Ripasso Sartori

1 Kommentar

Lämna ett svar