Picpoul är en gammal sydfransk druvsort som framför allt växer nära Medelhavet. De lätta vinerna passar perfekt till havsfrukter som räkor. Vi presenterar här ett recept på grillade räkspett, som passar utmärkt till en härlig grillafton i sommarvärmen tillsammans med vänner.
Ingredienser för 4 portioner:
12 tigerräkor med stjärtfena
1 vitlöksklyfta
1 pepperoni
3 msk olivolja
2 msk citronsaft
Peppar
Salt
2 citroner eller limes
Tillredning:
Skala vitlöksklyftan, kärna ur och tvätta pepperonin. Skär vitlök och pepperoni i små bitar och bryn lätt i olivoljan.
Låt oljan rinna ned i skålen genom en sil och krydda med citronensaft, peppar och salt.
Rensa, tvätta och torka tigerräkorna försiktigt med kökspapper. Trä upp vardera 3 räkor på ett träspett och lägg det hela in låg suffléform. Citronmarinaden fördelas på spetten. Förvara spetten på en sval plats i minst 2 timmar och vänd dem efter en timme, så att de marineras ordentligt.
Grilla spetten i ca 3 minuter på vardera sida. Man kan naturligtvis också steka dem i en stekpanna. Dekorera med citron- eller limeskivor och servera tillsammans med t.ex. pain riche.
Till detta recept rekommenderar vi:
Picpoul är det idealiska vinet till havets frukter. Trots värmen i Sydfrankrike är vinet alltid uppfriskande, och idealiskt till mat. Smak av gröna äpplen, lime och örter. Detta är en av klassikerna från Frankrike och ett av de ursprungliga vinerna från denna antika vinregion.
Har du provat detta recept och vin i kombination? Gillade du maten och vinet? Skriv och berätta i kommentarfältet.
Inga kommentarer