Meny
Kul/Bra att veta

Månadens Vin – Juli

Los Vascos Cuvée Especial Cabernet Sauvignon 2009

Ett vin från Chiles soliga klimat, pressat med franskt kunnande.

Los Vascos 2009 har en fyllig intensiv fruktsmak och fint smältande tanniner. I gommen visar det sig ungt och fruktigt. Vinets fruktaromer är spännande och kraftiga. Därtill kommer pikanta kryddor som lagerblad och skogsmark. De mogna garvämnena ger vinet kontur. Vinet kan fortfarande lagras, men smakar redan nu mycket gott.

Passar bra till entrecôte, oxstek, stekt vildsvin eller mogen ost.

Cuvée Especial

 

 

 

 

 

 

Ett namn för världens ?naste viner: BARONS DE ROTHSCHILD

Eric de Rothschild: Vinföretagare i Chile

Baron Eric de Rothschild, bosatt i Paris, föddes 1940 i New York. Redan som ung man trivdes han utmärkt på godset Lafite, som ägdes av hans farbror Elie. »En otroligt vacker ort, vinet var mycket bra, det finns en strand i närheten«, berättade han i en intervju för »people magazine“. 1974 erbjuder Elie de Rothschild den då 33-årige Eric, att ta över ledningen på detta Château. Vinodling är i denna bankirfamilj en hobby och inget yrke. 1982 beslutar Eric de Rothschild, att utöka sin verksamhet med vinet till ett företag och gör Château Lafite till medelpunkten i ett spektakulärt imperium.  År 1988 investerar han i godset Los Vascos i Colchagua Valley i Chile. Han sätter höga mål: Man tänker skapa viner som kan mäta sig med Bordeauxvinerna. Långt före andra förvandlade Chile till ett eldorado för röda viner, hade Eric de Rothschild med Los Vascos redan hittat sin ädelsten. Hans engagemang har influerat hela den chilenska odlingen av kvalitetsviner.

Viña Los Vascos: Bordeaux-tradition i Colchagua Valley

Vinet från Los Vascos framställs efter fransk förebild. Reducerad avkastning, exakt urval, en stor del manuellt arbete samt mognad i ädelstål ger en perfekt stil av Bordeaux i kombination med det starkt fruktbetonade uttrycket ett Cabernet från Chile har. „We were creating a French château in Chile, in the tradition of the great Bordeaux wines“ berättar Gilbert Rokvam, oenolog på godset Lafite. Det var han som 1988 hade ansvaret för godsets nya form.

Vad tycker du om viner från Los Vascos/Chile? Skriv vad du tycker i kommentarfältet.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar