Meny
Vinregioner

Priorat / Spanien

Nästan ingen annan region i Spanien har på senare år väckt så mycket uppmärksamhet som Priorat. Medan detta område för 10 år sedan var så gott som helt okänt, är vinerna från denna lilla avlägsna region i Katalonien idag lika kända som ett stort Pomerol. Detta område har fått sitt namn efter munkarna från kartusianklostret, som under 12:e århundradet här planterade de första vinstockarna. Vinodling är här hårt arbete. Vinstockarna växer på enskilda terrasser, allt måste göras för hand, från vinstockarnas skötsel till druvskörden. Den magra jorden ger endast små skördar. 5 till 6 hektoliter per hektar är normalt. Konstigt nog är det Garnacha-druvan och Carinena, som dominerar. Lika avlägset som Priorats geografiska läge är vinstockarnas ålder, i genomsnitt mellan 70 och 100 år. Lite här och där hittar man numera emellertid också odlingar med  Cabernet Sauvignon, Merlot eller till och med Pinot Noir. I mitten på 90-talet kom de första vinerna till norra Europa. Dessa otroligt kraftfulla, eldiga och eleganta koncentrat blev snabbt populära och förvandlade denna hittills okända region till ett ”kultlandskap” för stora viner.

Vad tycker du om viner från Priorat? Skriv vad du tycker i kommentarfältet.

Spanska viner hos The Wine Company

Inga kommentarer

    Lämna ett svar