Meny
Vinregioner

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino är den absolut yngsta bland de traditionella vinområden i Italien när det gäller röda toppviner. Brunello di Montalcino uppfanns i slutet på det 19:e århundradet av Ferrucio Biondi-Santi, när han 1888 för första gången producerade en flaska vin med detta namn. Orsaken var upptäckten av en speciell klon av druvsorten Sangiovese från Toskana, som samtidigt bär regionens namn, Brunello di Montalcino. Ända fram till efter andra världskriget var familjen Biondi-Santi mer eller mindre ensamma om att producera Brunello. Inte förrän på 60-talet dök nya producenter upp och området utvecklade långsamt både när det gäller konturer och storlek, trots att det med knappt över 1000 hektar är ett mycket litet och exklusivt vinområde. Vinet från Montalcino verkar fylligare, kraftigare och tyngre än det från grannarna i norr Chianti eller Vino Nobile. Orsakerna för detta är topografin och klimatet, eftersom vinbergen ligger längre ned än kring Florens, är mer vidsträckta och öppna i riktning mot Medelhavet. Därmed får druvorna mer värme, vilket är en fördel när de mognar.

Italienska viner hos The Wine Company

Inga kommentarer

    Lämna ett svar