Meny
Vinregioner

Sancerre, Frankrike

Sancerre

Sedan gott och väl två årtionden tillbaka hör Sancerre till Frankrikes mest omtyckta regioner för vitt vin. Denna berömdhet har detta lilla område vid Loires övre lopp inte alltid kunnat njuta av. Orsaken var det  övermäktiga Bourgogne med sina Chardonnays. För 50 år sedan bestod Sancerre av endast 700 ha. Idag producerar man ett av världens största vita viner, Sauvignon Blanc, på över 2000 ha kalk- och lerhaltig jord. Skickliga vinodlare har här utvecklat en härlig oberoende karakteristik. Även det kontinentala klimatet med sina svala nätter bidrar till att Sauvignon här kan utveckla sitt saftiga men samtidigt rasiga och delikata doftkombination på ett ovanligt bra sätt. Ett förstklassigt Sancerre hör idag till världens mest eftertraktade vita viner. Förutom det emellertid världsberömda vita Sancerre, producerar man framför allt av druvsorten Pinot Noir, ett rasigt rosévin, som sällan lämnar landets gränser. Detta gäller ännu mer för den mycket exklusiva men samtidigt också mycket lilla produktionen av rött vin.

Vi rekommenderar:

Fromont-Moindrot

Sauvignon Blanc viner hos The Wine Company

Inga kommentarer

    Lämna ett svar