Meny
Druvsorter / Vinkunskap

Vinsort Riesling

 

Riesling druvor

Riesling är en klassiker och representerar den tyska vinkulturen mer än någon annan druvsort. Förutom i hemlandet Tyskland, odlas Riesling även i Elsass (Frankrike), Österrike, Australien (i närheten av Adelaide), på Nya Zeelands södra ö och i området kring Finger Lake i USA.

Odling

Riesling är en druvsort, som mognar långsamt och som framför allt präglas av den fruktiga syran. Därför är den skapt för svalare odlingsområden, där den sena höstsolen fulländar druvans mognad. Riesling är anspråksfull när det gäller läget, men inte beträffande markens kvalitet. Vinerna har mycket olikartade nyanser beroende på var druvan växer. Optimala förutsättningar hittar man på steniga branta floddalar, med god förmåga att lagra värme.

 

Smak

Det finns Rieslingviner i olika smakriktningar och även kvaliteten varierar. Mognaden utförs delvis i traditionella träfat. Förutom okomplicerade vardagsviner hittar man ett stort urval viner av högsta kvalitet. Viner med restsötma och ädelsöta viner förekommer oftare i samband med högre kvalitetssegment, men även många vardagsviner balanseras med diskret sötma för att kompensera den höga syran. Färgen på det ”typiska” tyska Rieslingvinet är blekt gul med gröngula nyanser. Doften domineras av persika eller äpple och i munnen känns en rasig syra. Vid Rieslingviner som härstammar från skifferjord märks mineraliska nyanser. Den naturliga syran i vinerna innehåller dessutom bra potential för produktionen av mousserande viner. Ädelsöta “Beerenauslese“ eller isviner hör till de tyska viner som är populärast internationellt. Rieslingviner bör inte drickas förrän ett år efter skörden, många är som bäst först efter några år. De bästa Rieslingvinernas lagringsförmåga och mognadspotential är nästan obegränsad.

Njutning

Unga lätta Rieslingviner, som beroende på den individuella smaken kan vara torra till fruktigt söta, är idealiska sommarviner. Torra till halvtorra Rieslingviner passar särskilt bra till lätta rätter, havs- och insjöfisk, kokt kött med ljusa såser, och fågel. Halvtorra till milda ”Spätlese” (viner som skördats sent) harmonierar bra med färskost. Fruktigt söta ”Spätlese” eller ädelsöta viner passar förträffligt till fruktiga efterrätter.

Rieslingviner hos The Wine Company

Inga kommentarer

    Lämna ett svar