Meny
Druvsorter / Vinkunskap

Vinsort Pinot Noir (Spätburgunder)

 

Pinot Druvor

Pinot Noir är en klassiker och står för viner för höga anspråk. Druvsorten kommer från Bourgogne, där den åstadkommer viner av högsta kvalitet. Pinot Noir är en av de druvsorter, som används vid tillverkning av Champagne. Idag odlas Pinot Noir över hela världen. Bland annat i Oregon och Kalifornien (USA), på Nya Zeeland, men även i Tyskland, där den heter Spätburgunder.

Odling

Denna ädla och mycket gamla druvsort ställer stora anspråk på klimat och jord. Den växer och frodas alltså endast när förutsättningarna är idealiska. Om dessa är bra belönas man med världens bästa röda viner, som till exempel det världsberömda Romanée Conti.

Smak

Denna sort mognar framför allt som torrt rött vin, delvis med en viss restsötma. Ibland hittar man även rosévin och mousserande vin tillverkade av Pinot Noir. Om man pressar druvorna direkt efter skörden, kan man av den ljusa saften producera   ”Blanc de Noirs”, ett vitt vin av mörka druvor. Många producenter låter vinet mogna i barriquefat för att erhålla en ännu bättre kvalitet.

Njutning

Pinot Noir viner smakar fylliga och sammetslena och besitter fruktiga aromer och nyanser av mandel. Det typiska Pinot Noir har en lätt sötaktig doft avröda frukter, jordgubbar, körsbär, björnbär och även svarta vinbär. Barriqueviner har dessutom nyanser av vanilj och kanel.
Röda Spätburgunder passar perfekt till den kalla årstiden. Kraftiga varianter är idealiska till stek eller vilt eller även till ostbricka. Pinot Noir Rosé passar till förrätter och vitt kött, men kan gärna också drickas som aperitif.

Vi rekommenderar:

La Croix des Vignes

Königschaff-hauser Vulkanfelsen Spätbur-gunder

Champagne Heidsieck Monopole

 

 

 

 

 

 

 

Vad tycker du om viner från Pinot Noir druvan? Skriv vad du tycker i kommentarfältet.

1 Kommentar

  • […] för röda viner. I den smala dalen, där vinbergen kan nå upp till 300 meters höjd dominerar Pinot Noir – Spätburgunder. Det rätt så nordliga läget mellan breddgraderna 50 och 51 är egentligen något som talar emot […]

    Svara

Lämna ett svar