Meny
Vinregioner

Gigondas / Rhone

Gigondas

Gigondas hör till Frankrikes äldsta vinodlingsområden. Vinstockarna fanns här redan när romarna startade sina fälttåg. Under en lång tid ägdes en stor del av dessa vinberg (som är fulla av klyftor,) vid foten av bergskedjan Dentelle de Montmirail, av fursten av Oranien. Under 20:e århundradet anslöts området till Rhône. 1966 fick det en kontrollerad härstamning, apellation d´Origine. Kanske på grund av det omedelbara grannskap till det världsberömda Chateauneuf-du-Pape har Gigondas viner absolut en viss likhet med de från denna legendariska region. I första hand består de av Grenache och lite Syrah och Mourvèdre. För Gigondas gäller till och med för franska förhållanden ovanligt restriktiva lagar när det gäller vinodling. Skörden får t.ex. inte överstiga 55 hektoliter per hektar. Endast friska och fullständigt mogna druvor får plockas. Vinstockarna befinner sig på en varm och torr plats i Rhoneområdet på en yta som endast är 1200 hektar stor.

Franska viner hos The Wine Company

1 Kommentar

Lämna ett svar