Meny
Druvsorter / Vinkunskap

Vinsort Merlot

Merlot

Merlot hör hemma i Frankrike, i närheten av Bordeaux. Fram till idag är Merlot en av de sex druvsorter, som får användas till röda viner i Bordeaux (de andra sorterna är Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carménère, Malbec och Petit Verdot). Framför allt i Pomerol och Saint-Émilion på högra sidan av Garonne producerar man av denna druvsort viner i världsklass (t.ex. Petrus). Merlot finns även i andra delar av världen, till exempel i Italien.

Odling

I många delar av Mellaneuropa mognar Merlot ganska tidigt och därför också bra. Man kan i regel skörda denna druvsort redan två till tre veckor före Cabernet-sorterna. Vinet har en djup mörkröd färg.

Smak

De rätt mörka vinerna är fruktiga, fylliga och med mycket kropp. De smakar mjuka och smidiga med nyanser av plommon. Detta gör dem populära hos många vinälskare. Delvis utförs mognaden uppdelad i druvsorter och delvis som cuvée med andra sorter i barrique. Merlotviner kan för det mesta drickas tidigt. När de mognat förflyktigas fruktaromerna och örternas aromer framhävs.

Njutning

Merlotviner som mognat i barrique passar mycket bra till rätter som pastejer och kalvstek. Ett enkelt Merlotvin är framför allt lämpligt i samband med lätta rätter, som olika sallader, men kan lika gärna drickas utan mat.

Merlotviner hos The Wine Company

Inga kommentarer

    Lämna ett svar