Meny
Druvsorter / Vinkunskap

Vinsort Cabernet Sauvignon

Napa ValleyDenna druvsort hör till världens mest kända. Sammanlagt odlas den på en yta på nästan 200 000 ha. Cabernet Sauvignon är den viktigaste av de sex Bordeaux druvsorterna (andra sorter är Cabernet Franc, Carménère, Malbec och Petit Verdot) och utgör en stor del av de cuvée som tillverkas på Garonnes vänstra sida. Mycket högvärdiga viner av denna sort kommer dessutom från Kalifornien (Napa Valley), Sydafrika och Toskana. (”Super Tuscans“)

Odling

Cabernet Sauvignon hör till de druvsorter, som behöver lång tid på sig för att mogna. Druvorna innehåller särskilt många kärnor, färgämnen och tanniner, vilket gör att vinet får en djup mörk färg. Vinet är mycket lämpligt för mognad i barriques och långvarig lagring.

Smak

Vinerna som pressas av Cabernet Sauvignon har mycket karaktär och besitter bredvid den typiska smaken från svarta vinbär (cassis), ofta också arom från grön paprika och doftar dessutom efter cederträ. Speciellt för denna sort är att vinets bouquet och smak är omisskännlig oberoende av de olika förutsättningar, som uppstår genom klimat och jord.

Njutning

Cabernet Sauvignon passar utmärkt till stekt nöt- eller lammkött med mörka såser och även till grillad stek.

Cabernet-Sauvignonviner hos The Wine Company

2 Kommentarer

 • Libanon - Vin från Bekaa-dalen
  2013-10-07 at 09:47

  […] Libanon odlas huvudsakligen franska druvsorter som Carignan, Cinsault, Cabernet Sauvignon eller Sarah. Intressanta viner produceras även av de inhemska druvsorterna Obaideh eller […]

  Svara
 • Jan Lahti
  2014-11-01 at 15:33

  Både i Strängnäs och Eskilstuna provade jag denna druva till lamm, vilket smakade mycket gott. En av mina vänner i Umeå har även provat Cabernet till fisk. Tror dock att det inte passar så bra ihop, eller?

  Svara

Lämna ett svar